Udało mi się w końcu zrobić fotkę fotki w książce - Przewodniku po Wrocławiu ("Wrocław", z serii "Panorama Europy", wyd. EUROPA, 1996 rok).
O pachołkach (właściwie jednym) ze zdjęcia w tej książce, pisałem na 33 stronie tego wątku. Cytuję ten fragment poniżej:
Na przykład w przewodniku po Wrocławiu znalazłem zupełnie inne niż te znane mi z Warszawy. Jakieś jakby całe blaszane, jak puszka, i tylko wycięte miały podłużne otwory po bokach, przez które światło wychodziło.
Teraz już wiem, że nie było to nic w kształcie puszki, tylko przerobiony, typowy pachołek zachodniopolski (taki jak ten ostatni zachowany na rondzie w Słubicach, typ liczny niegdyś np. w Szczecinie, Poznaniu). Na zdjęciu widać też dwa słupki w stanie oryginalnym. Tylko ten jeden z nich - najbardziej po prawej - ma przyspawane jakieś pionowe listwy metalowe, ale dwupoziomowość jego konstrukcji widoczna jest przez podłużne otwory.
Nie było zatem specjalnej odmiany wrocławskiej, tylko na zdjęciu, pośród 3 typowych słupków, znalazł się jeden indywidualnie przerobiony. Po lewej, oraz w tle za przerobionym, widać już normalne słupki, bez przeróbek.
Wrocław, plac Dominikański: