Watt napisał(a):Przecież alu poniżej 16mm2 nie wolno stosować
Ale taniej

Nie oszukujmy się, ten kraj prowizorką stoi. A wiadomo ze prowizorka najdłużej działa

Watt napisał(a):Przecież alu poniżej 16mm2 nie wolno stosować
amisiek napisał(a):W energetyce stosuje się przewody aluminiowe i to do całkiem solidnych prądów. Trzeba zachować przekroje i konstrukcje zgodnie z normą (w tym sposób łączenia!) i będzie dobrze. Winny jest partacz a nie przewód alu.
amisiek napisał(a):W energetyce stosuje się przewody aluminiowe i to do całkiem solidnych prądów. Trzeba zachować przekroje i konstrukcje zgodnie z normą (w tym sposób łączenia!) i będzie dobrze. Winny jest partacz a nie przewód alu.
Watt napisał(a):No sorry, moja babcia mieszka w bloku z 1976 roku i tam jest Alu. No ale w nowym domu z 2013 roku ?Mój dom miał remont w 2010 roku i jest 100% miedzi, w piwnicy została stara miedź w bawełnianym oplocie, tylko garaż czeka jeszcze na remont... tam jest w ścianach część Alu, część Cu. Oczywiście Alu jest w masakrycznym stanie, kruszy się w rękach
(wymieniałem włącznik uszkodzony przez budowlańców, odizolowane końcówki przewodu po prostu rozsypywały się w rękach...)
Watt napisał(a):No sorry, jak ktoś w 2015 roku odbiera instalację opartą na 2,5mm2 Alu to coś jest nie w porządku
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości