Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez qba » 22 lutego 2015, 23:12

Koszalin, 1.06.1991r. 10 ramienniki z charakterystycznymi dla zachodniego Pomorza, stożkowymi głowicami:
http://phototrans.pl/14,731459,0,Merced ... 309D_.html
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 23 lutego 2015, 00:03

Skoro zapodawana jest klasyka to ostatnio też znalazłem ciekawe zdjęcia z przeszłości, Grudziądz:
http://phototrans.pl/14,739196,0,Konstal_805Na_55.html

Typowy gdański kwiat w tle:
http://phototrans.pl/14,739140,0,Konsta ... 06414.html

Ogólnie to warto przejrzeć inne zdjęcia tego autora gdyż takich archiwalnych zdjęć ostatnio na phototrans wrzucił dużo.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 23 lutego 2015, 00:37

Tych z Grudziądza z kwiatami jest kilka. Jak widać jeszcze po kwadratówkach, a przed zamontowaniem kratownic z SGSami były krótko strady OUS 250.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Luke » 8 marca 2015, 17:05

Na początek witam wszystkich na forum i pozdrawiam wszystkie Panie w Dniu Kobiet (kwiatki oświetleniowe w dalszej części mojego wpisu). :)

Jestem tu nowy, ale przeglądam niektóre tematy od kilku tygodni. Zainteresował mnie ostatnio temat kwiatów opraw oświetleniowych w miastach i wyruszyłem na polowanie z aparatem w moim rodzimym Szczecinie. O ile wszyscy raczej wiedzą o kwiatach z okolic Trasy Zamkowej, Nabrzeża Wieleckiego, a także nieistniejących już kwiatach przy ulicy Gdańskiej (ostatecznie poległy w 2014 roku przy okazji trwającej modernizacji torowiska tramwajowego), to mało kto wspomina o kwiatach Kwadratówek i Strad z placu Rodła, alei Wyzwolenia oraz alei Wojska Polskiego. Oprócz tego w mieście występuje mnóstwo mniejszych kwiatków (3-ramiennych), na których jeszcze można spotkać oprawy OURW, ORZ-7-2. Niestety w ostatnim czasie masowo modernizowane jest oświetlenie w mieście, montowane są nowoczesne oprawy sodowe lub ze światłem LED-owym, niektóre fotki starych klasyków zrobiłem wręcz rzutem na taśmę - przykładowo tydzień po wykonaniu zdjęć, na słupie zamiast ORZ-6 oo zastałem nowoczesne oprawy LED-owe :!: W miarę wolnego czasu będę starał się stopniowo prezentować wam zdjęcia oświetlenia ze Szczecina i okolic, zwłaszcza starych klasycznych opraw, których w oświetleniu ulicznym w Szczecinie jest coraz mniej.

Wracając jednak do tematu kwiatów. Obok jednego wieżowca przy ulicy Hożej znajduje się spore skupisko 3-ramiennych kwiatów z oprawami ORZ-7-2 i OURW-250-1 (lub OURW-400-1 :?: - nie wiem, sami oceńcie jaką to ma moc):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Niektóre z nich zmodernizowano poprzez usunięcie dwóch wysięgników i wymianę oprawy na nowoczesną sodową.
Obrazek

Jeden z kwiatów od dłuższego czasu nie świecił (podczas, gdy na pozostałych światłem rtęciowym świecą chyba wszystkie oprawy), w efekcie 2 z 3 opraw zmieniono na Malagi i te dwie w nocy świecą, natomiast OURW jest martwa:
Obrazek

Nieopodal tego miejsca znajdują się tereny przemysłowe, gdzie również świeci kilka kwiatów opraw. Na początek kwiatek z Kwadratówkami i Stradą, który dawniej miał chyba 6 źródeł światła - widać puste wysięgniki pomiędzy oprawami:
Obrazek

Znacznie bardziej jednak moją uwagę przykuł inny kwiat z niespotykanymi już obecnie w Szczecinie oprawami OUR-700 (jeśli dobrze poznaję). Niestety o tej porze, o której tam byłem z aparatem słońce świeciło z niekorzystnej strony, więc nie mogłem zbyt dobrze tych opraw sfotografować: Obrazek
Prawdopodobnie dawniej był to kwiat sześciu opraw tego typu.

Przejdę teraz do centrum miasta, przy placu Rodła i alei Wyzwolenia spotkać można 5-ramienne kwiaty Strad i Kwadratówek:
Obrazek Obrazek
Kwiaty stojące przy przejściu podziemnym przy alei Wyzwolenia zaprezentuję bezpośrednio na forum:
Obrazek
Widać, że były niedawno odświeżane szarą farbą, wraz z głowicą kwiatu:
Obrazek

A tutaj dwa kwiaty kwadratówek (uzupełnionych Stradą) z alei Wojska Polskiego - skrzyżowanie z Jagiellońską:
Obrazek
Obrazek

Natomiast na pętli autobusowo-tramwajowej Głębokie stoi taki zdekompletowany kwiatuszek:
Obrazek

... na koniec jeszcze ciekawostka, przy skrzyżowaniu alei Piastów z ulicą Jagiellońską stoją 4 kwiaty. Oprawy świecące na chodniki pozdejmowano, natomiast nad ulicą zamontowano oprawy LED-owe:
Obrazek Obrazek Obrazek

Sfotografowanych mam jeszcze kilka kwiatów ze Szczecina, w miarę możliwości i wolnego czasu, za jakiś czas jeszcze trochę zdjęć wam zaprezentuję.
Luke

Postprzez JeD » 8 marca 2015, 17:32

to są jeszcze rzadsze OUR-1000. Witamy na forum, oby wiecej takich fotek. Jeszcze jedna moje sugestia, wstawiaj fotki w normalnym rozmiarze, tak łatwiej przeglądać, i nie trzeba otwierać miniaturek. :) Kwadratówki Boskie :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez trojmiejski » 8 marca 2015, 18:10

Witamy na forum :) Zdjęcia kwiatów zawsze mile widziane.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luke » 8 marca 2015, 18:22

XXXJeDXXXX napisał(a):to są jeszcze rzadsze OUR-1000. Witamy na forum, oby wiecej takich fotek. Jeszcze jedna moje sugestia, wstawiaj fotki w normalnym rozmiarze, tak łatwiej przeglądać, i nie trzeba otwierać miniaturek. :) Kwadratówki Boskie :P

Nawet OUR-1000 :shock: , niestety chyba już nie świecą, a przynajmniej przejeżdżając tamtędy w nocy nie zauważyłem, aby świeciły. Co do zdjęć, to ok, kolejne fotki będę wstawiał w dużym rozmiarze, choć z tego co widzę, to przycina mi prawe krawędzie zdjęć zamieszczonych na forum (kwestia ustawień przeglądarki lub monitora? Czy tak po prostu jest?).

Zatem prezentuję jeszcze jeden mniejszy kwiatek ze Szczecina, tym razem z nowszymi oprawami:
Obrazek

I jeszcze jeden kwiatek odnaleziony przy nieczynnym przystanku kolejowym Szczecin Łękno. Kwiat 3 opraw OURW bez kloszy, jeśli dobrze poznaję to chyba są OURW-250-1:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Luke

Postprzez Whites86 » 8 marca 2015, 18:23

no w końcu ktoś ze szczecina :) mam nadzieje że zaprezentujesz nam tu mase klasyków zanim wszystko wytną w pień ;)

no i najlepiej jak byś wstawial pełen rozmiar fotek bo niechce mi się klikać w miniaturki :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luke » 8 marca 2015, 18:40

Whites86 napisał(a):no w końcu ktoś ze szczecina :) mam nadzieje że zaprezentujesz nam tu mase klasyków zanim wszystko wytną w pień ;)

Z klasyków w Szczecinie to już praktycznie tylko zostały Łychy w różnych wersjach, różne OURW i Kwadratówki. Coś starszego lub ciekawszego można spotkać chyba tylko na terenach przemysłowych, gdzie temat oświetlenia został zapomniany przez właściciela. Niemniej jednak rozglądam się i szukam ciekawych opraw w mieście, a w wolnych chwilach fotografuję je, więc myślę, że jeszcze będę miał co wam pokazać.
Luke

Postprzez Utilizer » 8 marca 2015, 18:43

Luke napisał(a):Co do zdjęć, to ok, kolejne fotki będę wstawiał w dużym rozmiarze, choć z tego co widzę, to przycina mi prawe krawędzie zdjęć zamieszczonych na forum (kwestia ustawień przeglądarki lub monitora? Czy tak po prostu jest?). (...) Kwiat 3 opraw OURW bez kloszy, jeśli dobrze poznaję to chyba są OURW-250-1

Witam :) Zależy od monitora i jego rozdzielczości ;) Przy laptopowym 1366x768 będzie trochę przycinać ale to drobiazg.
OURW-250-1 dobrze rozpoznałeś, widzę są po lekkiej przeróbce (oprawki wsunięte wgłąb komory lampowej, oryginalnie są pod kątem)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne