Na początek witam wszystkich na forum i pozdrawiam wszystkie Panie w Dniu Kobiet (kwiatki oświetleniowe w dalszej części mojego wpisu).
Jestem tu nowy, ale przeglądam niektóre tematy od kilku tygodni. Zainteresował mnie ostatnio temat kwiatów opraw oświetleniowych w miastach i wyruszyłem na polowanie z aparatem w moim rodzimym Szczecinie. O ile wszyscy raczej wiedzą o kwiatach z okolic Trasy Zamkowej, Nabrzeża Wieleckiego, a także nieistniejących już kwiatach przy ulicy Gdańskiej (ostatecznie poległy w 2014 roku przy okazji trwającej modernizacji torowiska tramwajowego), to mało kto wspomina o kwiatach Kwadratówek i Strad z placu Rodła, alei Wyzwolenia oraz alei Wojska Polskiego. Oprócz tego w mieście występuje mnóstwo mniejszych kwiatków (3-ramiennych), na których jeszcze można spotkać oprawy OURW, ORZ-7-2. Niestety w ostatnim czasie masowo modernizowane jest oświetlenie w mieście, montowane są nowoczesne oprawy sodowe lub ze światłem LED-owym, niektóre fotki starych klasyków zrobiłem wręcz rzutem na taśmę - przykładowo tydzień po wykonaniu zdjęć, na słupie zamiast ORZ-6 oo zastałem nowoczesne oprawy LED-owe

W miarę wolnego czasu będę starał się stopniowo prezentować wam zdjęcia oświetlenia ze Szczecina i okolic, zwłaszcza starych klasycznych opraw, których w oświetleniu ulicznym w Szczecinie jest coraz mniej.
Wracając jednak do tematu kwiatów. Obok jednego wieżowca przy ulicy Hożej znajduje się spore skupisko 3-ramiennych kwiatów z oprawami ORZ-7-2 i OURW-250-1 (lub OURW-400-1

- nie wiem, sami oceńcie jaką to ma moc):
Niektóre z nich zmodernizowano poprzez usunięcie dwóch wysięgników i wymianę oprawy na nowoczesną sodową.

Jeden z kwiatów od dłuższego czasu nie świecił (podczas, gdy na pozostałych światłem rtęciowym świecą chyba wszystkie oprawy), w efekcie 2 z 3 opraw zmieniono na Malagi i te dwie w nocy świecą, natomiast OURW jest martwa:

Nieopodal tego miejsca znajdują się tereny przemysłowe, gdzie również świeci kilka kwiatów opraw. Na początek kwiatek z Kwadratówkami i Stradą, który dawniej miał chyba 6 źródeł światła - widać puste wysięgniki pomiędzy oprawami:

Znacznie bardziej jednak moją uwagę przykuł inny kwiat z niespotykanymi już obecnie w Szczecinie oprawami OUR-700 (jeśli dobrze poznaję). Niestety o tej porze, o której tam byłem z aparatem słońce świeciło z niekorzystnej strony, więc nie mogłem zbyt dobrze tych opraw sfotografować:

Prawdopodobnie dawniej był to kwiat sześciu opraw tego typu.
Przejdę teraz do centrum miasta, przy placu Rodła i alei Wyzwolenia spotkać można 5-ramienne kwiaty Strad i Kwadratówek:

Kwiaty stojące przy przejściu podziemnym przy alei Wyzwolenia zaprezentuję bezpośrednio na forum:

Widać, że były niedawno odświeżane szarą farbą, wraz z głowicą kwiatu:

A tutaj dwa kwiaty kwadratówek (uzupełnionych Stradą) z alei Wojska Polskiego - skrzyżowanie z Jagiellońską:

Natomiast na pętli autobusowo-tramwajowej Głębokie stoi taki zdekompletowany kwiatuszek:

... na koniec jeszcze ciekawostka, przy skrzyżowaniu alei Piastów z ulicą Jagiellońską stoją 4 kwiaty. Oprawy świecące na chodniki pozdejmowano, natomiast nad ulicą zamontowano oprawy LED-owe:

Sfotografowanych mam jeszcze kilka kwiatów ze Szczecina, w miarę możliwości i wolnego czasu, za jakiś czas jeszcze trochę zdjęć wam zaprezentuję.