DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez bartek380V » 9 marca 2015, 18:12

Jesli ktos z was ma statecznik STR 250 i statecznik do swietlowek 58-65W na 0.67 A to proszę zeby zasilił nimi WLS 250 i pomierzyl prądy w stanie nagrzanym. Sprawa ma się tak ze mam do przerobienia kilka opraw gdzie mamy dużo statecznikow rteciowych i swietlowkowych i jestem ciekaw Czy taki uklad by poświęcił. Jest jeden kłopot. Mianowicie nie Wiem Czy statecznik swietlowkowy ma na tyle dobrą izolację zeby bezpiecznie pracował z ukladem typu ids 4.1 . ???
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Watt » 9 marca 2015, 18:35

Proponuję użyć statecznika starszej daty, np. FL-4000. U mnie wytrzymał impuls z IDS 2.2 (ten do max. 70W). Chiński statecznik może się zmienić w dymiący skwarek, szczególnie jak jest nawinięty nie wiadomo czym ;)
Watt

Postprzez MercuryFenix » 9 marca 2015, 23:44

A ja nie polecam do tych celów FL 4000. Zjarał mi się gdy dostał strzała z TUZa do 70W. VS za to wytrzymał i VS moge polecić.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez bartek380V » 10 marca 2015, 16:36

wszystko jasne tylko wytłumaczcie mi czemu impuls z TUZ a cofa sie na statecznik i go uszkadza? Rozumiem przypadek typu statecznik plus np SON I 70W ale czemu normlany uklad moze uszkodzic statecznik skoro impuls WN biegnie przy prawidlowej konfiguracji L N przeowdem H ??
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez amisiek » 11 marca 2015, 14:05

Może kolega pod hasłem TUZ określił także dwukońcówkowy zapłonnik równoległy? Kiedyś taki (bodajże firmy ZPT TUCZKI) podłączyłem pod FL4000 i statecznik dostał zwarcia, a potem zdechł. FL4000 nie były projektowane pod kątem równoległych układów zapłonowych dostarczających kopa 5kV, a jedynie do kilkusetwoltowego impulsu powstającego z samoindukcji (wystarczającego do odpalenia świetlówki liniowej nawet w tęgi mróz).
FL4000 przy pracy na lampę MH 35W jest przeciążony i się grzeje. Mimo to jednak z powodzeniem pracuje w kilku miejscach już dwa lata (jedno z takich miejsc wymaga oświetlenia 24/7).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 11 marca 2015, 15:46

Ja łączyłem dwa FL4000 równolegle z IDSem i odpalałem tym zarówno sodę, jak i MH 70W. Teraz zaopatrzyłem się w dedykowany statecznik ;)
Watt

Postprzez Lampka » 11 marca 2015, 17:23

Ja także odpalałem czasem lampy sodowe i inne za pomocą klasycznego 3 przewodowego TUZa, na stateczniku FL4000 i wszystko działało.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 11 marca 2015, 17:25

Watt napisał(a):Ja łączyłem dwa FL4000 równolegle z IDSem i odpalałem tym zarówno sodę, jak i MH 70W. Teraz zaopatrzyłem się w dedykowany statecznik ;)

jak można łączyć tuza równolegle z dławikiem :mrgreen: przecież to się łączy równolegle z lampą ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 11 marca 2015, 18:03

W moim przypadku chodzi o klasyczny 3 przewodowy uklad zaplonowy który w żaden sposob nie wykorzystuje statecznika do zapłonu, np poczciwego IDS 4.1. który Kiedys byl produkowany na licencji COBR POLAM pracujący niezmordowanie w STRADACH .
bartek380V

Postprzez Watt » 11 marca 2015, 18:54

Whites86 napisał(a):
Watt napisał(a):Ja łączyłem dwa FL4000 równolegle z IDSem i odpalałem tym zarówno sodę, jak i MH 70W. Teraz zaopatrzyłem się w dedykowany statecznik ;)

jak można łączyć tuza równolegle z dławikiem :mrgreen: przecież to się łączy równolegle z lampą ;)

Zrobiłem skrót myślowy, chodziło mi że łączyłem równolegle dwa FL4000, do tego IDS i lampa.
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic