No, ale co się dziwić skoro nowe monety (te nie bite w Polsce z innym wzorem awersu) 1,2,5 groszy kleją się do magnesu z głośnym hukiem

jacekk napisał(a):Niektóre nie są miedzianeW tanich patentach widziałem druty stalowe pokryte nawet nie miedzią a czymś brązowym, a nawet aluminiowe linki (!) z wplecionymi pojedyńczymi drutami stalowymi w których aluminium i stal były pokryte miedzią. Dziś żyjemy w takim świecie że coś co wygląda jak miedź, lutuje się jak miedź niekoniecznie jest miedzią, nawet drut nawojowy może być podrabiany. Największe cuda ludzie kupują w sklepach pod tytułem "wszystko po kilka złotych"
No, ale co się dziwić skoro nowe monety (te nie bite w Polsce z innym wzorem awersu) 1,2,5 groszy kleją się do magnesu z głośnym hukiem
qba napisał(a):Akurat są aluminiowe linki z wplecionymi stalowymi. Podczas pracy w skupie złomu miałem z takim dziadostwem do czynienia. Podobnie ma się rzecz z cewkami, które wyglądały na miedź, a było to aluminium zabarwione na kolor miedzi.
Whites86 napisał(a): ale linki alu 1,5 / 2,5 / 4mm 2 nie ma ;]
jacekk napisał(a):Ajajaj.,.... Miałbym flaszkę tylko wypierniczyłem ten śmiećStalowe kable? Zapraszam do marketów z magnesem przelecieć tanie przedłużacze. Czasem któryś się klei
a opór jednej żyły to np. 50R dla długiego, pomarańczowego przedłużacza. Aluminiowe kable? Nawet głośnikowe takie robią, w którymś z odcinków Reduktora szumu (na Youtube, gość ciekawie prawi) Trzeba tylko patrzeć na to co ma się w ręku, często nie widać ze to nie jest miedź. Od jakiegoś czasu można spotkać drut nawojowy, aluminium jest pokryte miedzią i jedyna widoczna różnica to waga. Fake... Bo oznaczenie jak dla drutu z czystej miedzi.
Whites86 napisał(a): ale linki alu 1,5 / 2,5 / 4mm 2 nie ma ;]
OFICJALNIE nie ma. Nieoficjalnie to pewnie niedługo się pojawią linki ze ZnAl-u miedziowanego znając przedsiębiorczość producentów z chinPolak gupi bo kupuje to co tanie. Niestety.. W innych krajach ktoś pilnuje tego co się pojawia w sklepach, u nas dopiero jak kogoś zabije i to przynajmniej kilka razy to ktoś 4 litery ruszy. Była kiedyś w Niemczech sprawa lampek choinkowych. Kontrolerzy chodzili po sklepach i wszystkie produkty bez DIN i CE były pozbawiane wtyczek. U Nas tego nie uświadczy...
Whites86 napisał(a):hmm materiałoznawstwo nie wyobrażam sobie linki ze ZnALu, skoro ZnAl jest materiałem dość kruchym
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości