Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Postprzez jacekk » 23 marca 2015, 20:55

Może nie Unitra, ale jednak w latach późniejszych jeden z zakładów zjednoczenia. Czyli ZRK... A dokładniej radyjko Szarotka :)

Obrazek

Obrazek
Oczko magiczne, a raczej magiczny wykrzyknik ;)

Obrazek

Obrazek

Dziś takie rozwiązanie by nie przeszło. Po zdjęciu z podstawki-zasilacza odbiornika mamy 4 bolce, dwa bananki i dwa kołeczki na sprężynkach. Między dwoma jest napięcie żarzenia czyli około 1,4V, ale mięzy dwoma pozostałymi 90V.... W moim zasilaczu ktoy lekko zmodyfikowałem. W oryginale napięcie dochodziło do 180V przy pracy jałowej!

Obrazek

Obrazek

To co lubię najbardziej :) Lampki i części które nijak SMD nie przypominają ;) Wprawne oko dostrzeże pewne ciekawostki, niespotykane po rozkręceniu produkcji tego odbiornika.

Przy okazji taka ciekawostka na temat tego POLSKIEGO KULTOWEGO ODBIORNIKA. Otóż... Nie jest on Polski, a jest to w zasadzie lekko zmodyfikowany Siemens Grazietta. Dla niedowiarków, można porównać jak oba odbiorniki wyglądają.
http://www.radiomuseum.org/r/siemens_gr ... _541b.html
Tak czy inaczej wdzięczne radyjkom, gra dobrze. Po podłączeniu zewnętrznej anteny łapie mnóstwo stacji. Słuchałem na tym egzemplarzu Warszawy I na falach długich na dalekiej północy Danii nad morzem północnym. Całą dobę, bez zaników, czysto, głośno i wyraźnie mimo mikroskopijnej mocy wyjściowej rzędu 50mW :)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 23 marca 2015, 21:04

Coś pięknego. Zawsze chciałem kupić i wykorzystać lampkę DM70 (oko magiczne Szarotki), ale w końcu kupiłem EM84 i EM80 oraz EM4 i 6E5C. EM84 już w jednym z filmów zabłyskało.
Przyjrzyjcie się też skali Szarotki - ona ma ciągły zakres między długimi a średnimi. W późniejszych odbiornikach już tak nie było. Na Szarotce dało się odbierać sygnały z pasma morskiego 500kHz jeśli były nadawane modulowaną telegrafią (ówczesne oznaczenie A2) - w latach sześćdziesiątych to pasmo jeszcze było całkiem aktywne.
Taki fajny zabytek techniki i do tego sprawny! Gratulacje.
Pozostaje pytanie kiedy słuchałeś W-wy pierwszej, czy jeszcze z nadajnika w Konstantynowie czy już tego słabszego z Solca Kuj. z gorszą anteną?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez jacekk » 23 marca 2015, 21:20

Dwa lata temu :) Tak więc już w tych zdecydowanie gorszych warunkach niestety :?

Amisiek, są lepsze a przynajmniej ciekawsze oczka niż DM70 :) na przykład takie
Obrazek
Obrazek

6AL7GT, trzy niezależne systemy a do tego ekran na mice wewnątrz bańki :) W Europie kompletna egzotyka ale w USA do dostania. Nie to co oklepane EM80/84 dodatkowo za jakieś kosmiczne ceny.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez amisiek » 24 marca 2015, 10:09

6AL7GT miałem kiedyś w jednym z mierników ale ledwo co już świeciła. Później pozbyłem się tego urządzenia, zamieniłem się na polski oscyloskop dwukanałowy i do dziś żałuję. Chętnie bym kupił, ale w Europie to rzadkość. Dzięki za przypomnienie, poszukałem trochę i to tanio wychodzi. Tylko wysyłka droga. O amerykańskich oczkach poza być może popularnym 6E5 to ja już dawno zapomniałem...
Niedawno pomagałem koledze w adaptacji ruskiej 6E5C zamiast prawie nieosiągalnego już oczka EM35.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez OUKS340 » 25 marca 2015, 00:18

Zatkało mnie :shock: :shock: :shock: Szarotka jest fantastyczna, sam poluję na takie radyjko.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Beton » 25 marca 2015, 01:00

Telewizor Vela OT 202, którego używam do kontroli dekoderów oraz owoc myśli Polsko-NRD owskiej, czyli współpracy Unitry z RFT - Rema toccata ;) Strasznie niedoceniony sprzęt - można go kupić już za 40zł, a jest, przynajmniej według mnie lepszy od radmora: opóźnione załączanie kolumn, 40W na kanał, radio na sensorach dotykowych. Ale jest i minus: maksymalny pobór mocy to aż 180W :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beton

Postprzez matit1 » 25 marca 2015, 09:10

Interesujący jest obraz na telewizorze
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez moog » 25 marca 2015, 23:55

slaweklampy napisał(a):Witam

Czy przełącznik pracy bateria/sieć jest sprawdzony?

.
Tak, jest sprawdzony. Przeczyściłem styki papierem ściernym, trochę wyprostowałem, bo był za bardzo odgięte. Za każdym razem jest to samo: po włożeniu wtyczki zasilającej, odłączane są baterie i odbiornik działa na zasilaniu sieciowym, ale po wyjęciu wtyczki zasilającej z gniazda z boku, styki nie wracają do położenia zasilania z baterii, więc muszę znowu wszystko rozkręcać i prostować styki. Nie myślałem, że przełącznik trybu zasilania, skonstruowany jest aż tak prymitywnie, nie ma tam nawet żadnej sprężyny, jego działanie opiera się wyłącznie na sprężystości styków :evil:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Beton » 26 marca 2015, 00:56

matit1 napisał(a):Interesujący jest obraz na telewizorze

Pożyczony od Michała, mam nadzieję, że się nie obrazi, że jego oprawy wystąpiły w TVN 24 ;).
Beton

Postprzez jacekk » 26 marca 2015, 22:23

moog napisał(a):Nie myślałem, że przełącznik trybu zasilania, skonstruowany jest aż tak prymitywnie, nie ma tam nawet żadnej sprężyny, jego działanie opiera się wyłącznie na sprężystości styków :evil:

Sprawdź dwie rzeczy. Jedna to czy otworki w których znajdują się styki nie są wyrobione i czy zakres ruchu nie jest za duży. Pierwsza rzecz ciężka do naprawy, chociaż czasem poxipol przeźroczysty pomaga (szary ma pył aluminiowy w składzie podobno), drugą poprawisz odginając styk nieruchomy tak aby ruchomy jak najmniej się odginał przy wkładaniu/wyciągniu wtyczki, ale na tyle dużo aby zawsze się rozłączył kiedy trzeba.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic