Ok, nikt nie chce, to odpowiem sobie sam:
Znalazłem interesującą mnie "Ledówkę", cena akceptowalna, 5000K, 1600lm, 18W, 10 lat gwarancji, do tego ściemnialna i "markowa", niestety zakup w Polsce obecnie chyba graniczy z cudem:
http://creebulb.com/products/standard-a ... t-led-bulbZatem niestety Leroyowe muszą robić w oświetleniu pośrednim. Jeśli o nie chodzi, to mam zupełnie inne odczucie (15W) - dla mnie one mają delikatnie zielonkawy zafarb - tragedii nie ma, ale jest bardziej widoczny, niż różowawy w 3000K.
Jeśli masz ich kilka u siebie w domu, to proponowałbym Ci kupić jeszcze jedną - i to jakoś teraz, bo nowe dostawy mają już tylko 3 lata gwarancji, wziąć fakturę imienną (z paragonu po pięciu latach nic nie zostanie), zachować pudełko (tylko tam jest informacja o okresie gwarancji) i mieć możliwość zwrotu jak którakolwiek padnie. Masz wtedy 5 lat spokoju, a za 5 lat mam nadzieję i tak się wszystko wymieni na >150 lm/W i CRI>95

Jak tam tasiemka? Powiesz coś, jak to światło wypada w porównaniu ze świetlówkowym guru i jednostką?