Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez MercuryFenix » 29 marca 2015, 21:34

Watt...
Tak na 100% każde miasto stać na wymianę opraw i zarazem słupów, jeśli jeszcze sie nie sypią i są w dobrym stanie. Przy wymianie słupów trzeba by jeszcze skablować aktualną instalację, jeżeli nie jest. A tu chodzi tylko o wymianę opraw, na lepsze.
Nigdzie na świecie nie będzie takiej Twojej własnej nibylandii gdzie oświetlenie ulic będzie na kompaktach. Ja czekam aż oświetlenie miast będzie w 100% LEDowe, oprawy są po to że mają świecić a nie wyglądać. W każdej instalacji LED starasz się dostrzec wady oświetlenia, których często nie ma. Wreszcie wynaleziono substytut pomiędzy energooszczędnością a białym światłem a Ty marudzisz.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 29 marca 2015, 21:40

Będę zachwycony, jak ten substytut będzie w 100% bezawaryjny, nienagrzewający się przy pracy, a oprawy będą jakoś wyglądać. Bo póki co, widzę tu zachwalanie LED w stylu sprzedawcy Allegro.
Watt

Postprzez MercuryFenix » 29 marca 2015, 21:46

Nigdy nie ma bezawaryjnego sprzętu !
Każda moja opinia na temat LED jest w 100% moja indywidualna...
Nie prowadze sprzedaży lamp LED, więc nie mam w tym żadnego interesu. Mam(y) oczy otwarte na świat i tyle. Twierdziłem że nigdy nie zamienie żarówki na LED jak i komórki na Androida. W obu przypadkach robiłem ten sam błąd co Ty. Teraz mam oświetlenie LED w pokoju, i telefon (prawie komputer) z Androidem. Nigdy już nie wrócę do żarówki i do komórek. Otwarłem się na to co technologia mi niesie. Nie rozumiem dlaczego usilnie chcesz zostać zacofany.
Ps. O grzaniu mi nawet nie mów bo to diody LED się najmniej grzeją ze znanych źródeł światła. Trzeba umieć odprowadzić jednak to, co sie wydala.
MercuryFenix

Postprzez JeD » 29 marca 2015, 21:50

Da się też być fanem oświetlenia wyładowczego, ale nie negować LED za to że są. Mam nadzieję, że jak najdłużej będą produkowane źródła wyładowcze, i jak najdłużej montowane, używane...ale nie krytykuje za to LED-ów. To dobra technologia, sam jej używam.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 29 marca 2015, 21:54

Czy wszyscy muszą iść z duchem czasu ? Każdy musi świecić sobie LEDami, jeździć najnowszym, hybrydowym samochodem/autobusem ;) , używać smartfonów ? Skoro mi wystarczają świetlówki, starsze samochody i zwykła komórka, to po co mam to zmieniać ? Lepsze jest wrogiem dobrego.
Watt

Postprzez trojmiejski » 29 marca 2015, 22:00

Często owszem lepsze jest wrogiem dobrego, ale soda dobra nie jest.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez MercuryFenix » 29 marca 2015, 22:01

Nie, oczywiście że nie.
Ale jak już chcesz krytykować LED to miej chociaż do tego podstawy bo to co robisz jest conajmniej śmieszne. Wszędzie chcesz pokazać jakie to diody LED są do d... A my Ci chcemy uświadomić że nie. Mimo to że każdy Ci tylko chce uświadomić jak jest (nie zmuszając Cię do używania diod LED) bo 20 osób które UMIEJĘTNIE korzysta z LED na jednego którego opinia opiera się o ugotowaną na własne życzenie lampę to chyba jednak coś w tym musi być...
MercuryFenix

Postprzez amisiek » 29 marca 2015, 22:01

To ja powiem tak. Najtańsza dioda COB LED z Biedronki. Od 7 listopada 2014r. świeci non stop (24x7 z krótkimi przerwami spowodowanymi zanikami napięcia w sieci zasilającej), odświeciła ponad 1000h. Tydzień temu zmierzyłem strumień, jest identyczny od nowości (z dokładnością mojego miernika, który niestety nie jest kalibrowany). Spadku strumienia się nie zauważa po pierwszym tysiącu godzin, a zatem z prawdopodobieństwem na poziomie 90% można założyć trwałość nie mniejszą niż 8 tys h w tych samych warunkach pracy jak dotąd. Fakt, ta dioda ma bardzo dobre chłodzenie.
Do tego mam diody LED zielone i czerwone CQYP 32A/CQYP 40A, które świecą nieprzerwanie (non stop, 24x7x365) od 1990r. blisko znamionowego prądu pracy. Świecą już prawie 25 lat i przeżyły kilka neonówek sygnalizacyjnych. Także przy dobrym chłodzeniu to będzie trwała technologia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 29 marca 2015, 22:26

Tylko sęk w tym, że długowieczne są lampy małej mocy. Żeby nie było, mam w swoim pokoju jedną lampę LED Decospot firmy Osram, reflektorek GU10 1W, ma jeszcze diody starego typu. Świeci nieprzerwanie od 2007 roku. Mimo, że to jest szklana bańka z władowanymi diodami i elektroniką, to wcale się nie nagrzewa i założę się, że dożyje do gwarantowanych przez producenta 20 lat.
Watt

Postprzez Paweł » 29 marca 2015, 22:49

Przez wiele lat na tym forum był lament, że wszędzie pakują sodę, że światło pomarańczowe zastępuje białe... Teraz jak z powodów ekonomicznych zaczyna się montować coraz więcej białego światła (w wielu miejscach ono powraca) ale już pochodzące z innych źródeł w aluminiowych konstrukcjach to też niektórym źle... :|
Owszem źródło wysokoprężne ma w sobie magię ale dla 99,99% ludzi najważniejsze jest aby na ulicach było widno i bezpiecznie a nie co jest źródłem światła.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne