Paweł napisał(a):Przez wiele lat na tym forum był lament, że wszędzie pakują sodę, że światło pomarańczowe zastępuje białe... Teraz jak z powodów ekonomicznych zaczyna się montować coraz więcej białego światła (w wielu miejscach ono powraca) ale już pochodzące z innych źródeł w aluminiowych konstrukcjach to też niektórym źle...![]()
Owszem źródło wysokoprężne ma w sobie magię ale dla 99,99% ludzi najważniejsze jest aby na ulicach było widno i bezpiecznie a nie co jest źródłem światła.
“Publiczny Projekt Modernizacji Oświetlenia w Południowej Polsce“ - LED PACK - to inicjatywa oddolna władz samorządowych, której celem jest przyspieszenie modernizacji oświetlenia zarządzanego przez samorządy, tak w budynkach samorządowych jak i w przestrzeni publicznej, z użyciem źródeł światła LED i przy wykorzystaniu dotacji z Unii Europejskiej.
Inicjatorem projektu jest gmina Namysłów w województwie opolskim, która do kierowania i koordynacji projektu powołała spółkę LED PACK Management Namysłów Sp z o.o., stanowiącą w 100% własność samorządu.
Do projektu mogą przystąpić miejscowości z następujących województw: dolnośląskie, opolskie, śląskie, małopolskie, podkarpackie i lubelskie.
Projekt modernizacji LED PACK składa się z trzech głównych etapów:
w pierwszym etapie – który będzie trwać około 12 miesięcy – zostanie wykonana inwentaryzacja oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego w poszczególnych miejscowościach oraz będą opracowane zalecenia w sprawie modernizacji;
w drugim etapie – obejmującym około 24 miesiące – dotychczasowe źródła światła zostaną wymienione na źródła światła LED, a także zostanie uruchomiony centralny system zdalnego sterowania oświetlaniem i nadzoru nad jego działaniem;
w trzecim etapie – który rozpocznie się w momencie zakończenia prac modernizacyjnych i potrwa maksymalnie 12 miesięcy – nastąpi uruchomienie nowych źródeł światła, zmniejszenie zużycia energii i zorganizowana zostanie konserwacja lamp.
Pierwszy etap projektu, czyli audyt oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego w poszczególnych miejscowościach otrzymał w dniu 6 czerwca 2014 roku dotację z programu ELENA utworzonego wspólnie przez Radę Unii Europejskiej i Europejski Bank Inwestycyjny w wysokości 90% kosztów. W wyniku tego miejscowości uczestniczące w projekcie muszą wpłacić tylko 10% przypadających na nich kosztów projektu, a pozostałą część zapewnia Unia Europejska.
Według wstępnych ocen w wyniku wykorzystania dotacji ELENA stworzona zostanie możliwość wymiany na źródła światła LED 344.000 szt. żarówek w budynkach samorządowych i 76.000 w lampach oświetlających ulice i place w gminach.
W wyniku realizacji projektu zużycie energii przez uczestniczące w nim gminy spadnie co najmniej o 60%, a emisja CO2 związana z produkcją energii na cele oświetleniowe spadnie co najmniej o 65%.
Poza inicjatorem, gminą Namysłów, w projekcie uczestniczą aktualnie gminy Krosno, Nielisz, Porąbka i Łęczna. Do końca sierpnia następne pół tuzina miejscowości będzie negocjować “Umowę Uczestnictwa“ (Participation Agreement), umożliwiającą przystąpienie do projektu.
Watt napisał(a):Czy wszyscy muszą iść z duchem czasu ? Każdy musi świecić sobie LEDami, jeździć najnowszym, hybrydowym samochodem/autobusem, używać smartfonów ? Skoro mi wystarczają świetlówki, starsze samochody i zwykła komórka, to po co mam to zmieniać ? Lepsze jest wrogiem dobrego.
Watt napisał(a):Ja jestem za MH.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości