Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez MercuryFenix » 30 marca 2015, 14:33

Watt napisał(a):Ja jestem za MH.

To napisz petycje żeby Ci na ulicy zmienili sode na MH. LEDy tanie nie są ale są bardzo dobre i nie zmieniają barwy na zielony czy niebieski po tysiącu godzin...
LED teraz są i jeszcze pewnie długo będą najlepszymi źródłami światła.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez jacekk » 30 marca 2015, 16:45

MercuryFenix napisał(a):LED teraz są i jeszcze pewnie długo będą najlepszymi źródłami światła

I raczej tak zostanie, są znacznie bardziej rozwojowe niż "starodawne" MH czy nawet soda. Tylko nasuwa mi się taka mała dygresja, o ile fabryczną, markową diodę trudno ukatrupić w katalowgowych warunkach pracy, to mam czasem wrażenie że producenci opraw i źródeł światła w których te diody są używane po prostu nie potrafią czytaćze zrozumieniem, albo wręcz nie czytają w ogóle tego co producent diody pisze o swoim produkcie. Nie wiem czemu w większości urządzeń element jest tak użyty że pracuje bardzo często na granicy swoich katalogowych parametrów. Nikt nie pomyśli żeby użyć czegoś odrobinę mocniejszego i pozwolić na pracę w np 70% swoich możliwości. Trwałość by poszybowała znacznie w górę a koszty prawie produkcji te same.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 30 marca 2015, 17:14

To się nazywa "celowe postarzanie produktu". Dawniej żarówki świeciły po 5000h, teraz ledwo dożywają tego 1000h. Kompakty i LED, to samo ;)
Watt

Postprzez MercuryFenix » 30 marca 2015, 17:31

Tyle że taka postarzona LED prześwieci min. 5 kompaktów ;]
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 30 marca 2015, 17:57

Jak elektronika LEDa się przegrzeje w plastikowym "radiatorze" to nie sądzę ;)
Watt

Postprzez jacekk » 30 marca 2015, 18:36

Kompakt tak samo pięknie usmażysz jeśli będzie na przykład wkręcony w ciasną obudowę trzonkiem do góry. Przerabiałem ten temat, bo mam w jednym miejscu w korytarzu takie fajne szklane kulki na E14 i niestety tam się sprawdza tylko zwykła żarówka albo halogen. Więc.. Nie tylko źródło jest ważne ale też w czym świeci, tak jest w domowych instalacjach. Oprawa zewnętrzna tym bardziej LED jest projektowana pod konkretne źródło i powinna być tak skonstruowana żeby nie przyśpieszać jego zużycia. Nawet jak ktoś zaprojektuje dobre chłodzenie to przyjdzie matoł stylista z drugim matołem liczygroszem i zamknie to w plastikowej obudowie... No i skutek tego wiadomy, przynajmniej dla nas.
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez amisiek » 30 marca 2015, 19:09

Trochę inaczej to wygląda, gdy producent musi dać gwarancję na 10 lat. Wtedy przykładają się do roboty. Przegrywają tylko chińskie tandety, zaprojektowane na rok gwarancji. Jestem przekonany, że wymóg gwarancji na 10 lat bezawaryjnej eksploatacji jest stosunkowo łatwy do spełnienia przy dzisiejszym poziomie techniki. Skoro lampy sodowe mają trwałość zakładającą grupową wymianę co cztery lata przy zachowaniu planowanego strumienia świetlnego? I nie jest to tylko reklama, te lampy naprawdę tyle działają.
Z diodami może być to samo. To tylko kwestia zastosowania odpowiednich parametrów i warunków pracy.
Kolega kupił sobie tanią lampkę diodową do świecenia na korytarzu i przesadził diody z bylejakiej płytki na duży czerniony radiator po starym procku (a wielki ten radiator jest, jak dwie moje pięści). Jestem przekonany, że ta lampka diodowa przeżyje wszystkie świetlówki kompaktowe, które u niego jeszcze wiszą. Po zastosowaniu tej samej zasady solidnego chłodzenia do konstrukcji opraw ulicznych, z powodzeniem można liczyć trwałość na 100 tys godzin.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 30 marca 2015, 19:24

Szkoda, że LED w plastikowej obudowie stanowią większość na Allegro :roll: Gdzie tu chłodzenie, to tak jakby używać procesora bez pasty termo :roll: Te dobre lampy niestety nadal są droższe, i dożyją gwarantowanej trwałości niestety tylko w oprawie otwartej, którą metalowy radiator po prostu zeszpeci... to z punktu widzenia estetyki. No ale, skoro niektórzy używają LED typu kolba kukurydzy w oprawach otwartych, to chyba nie jest aż tak ważne.
Watt

Postprzez OUKS340 » 1 kwietnia 2015, 22:40

LEDy jednak nie wszędzie są stosowane. U nas na ulicy Branickiego SGSy203 na żelbetonowych słupach wyleciały na rzecz Ambar 150W. Słupy też wymieniono na ocynki.
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez toomm40 » 2 kwietnia 2015, 00:15

Watt napisał(a):To się nazywa "celowe postarzanie produktu". Dawniej żarówki świeciły po 5000h, teraz ledwo dożywają tego 1000h. Kompakty i LED, to samo ;)

nie wiem, jak LEDy , ale DOBRE kompakty Osrama czy Philipsa z początku ich produkcji doświecały u mnie w domu 10.000h. podobnież świetlówki kompaktowe z trzonkiem G23. sprawdzone empirycznie .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne