Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez toomm40 » 31 marca 2015, 21:17

takie i nie tylko takie efektowne przepalenia pojawiały się także dość często wśród Polamów, Polampów, Tesli i innych żarówek starszej generacji. żadna nowość. sam wielokrotnie musiałem wykręcać sam trzonek kombinerkami, bo reszta odleciała przy przepaleniu.
Razno np, wypuściło kiedyś bodaj w latach 80-tych jakąś wadliwą serię żarówek, którym pękały bańki . żarówka świeciła niewielka ilość godzin , lub tylko minut i wskutek temperatury bańka pękała. nie były to odosobnione przypadki, lecz plaga ;) pamiętam pewien żyrandol w auli akademii muzycznej , gdzie było około 20 żarówek, z czego świeciły 3 , reszta to wystające kikuty z oprawek, a na podłodze pełno szkła
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 31 marca 2015, 21:21

Lampka napisał(a):Pewnie były to stare rury z wymian, po co mieliby niszczyć sprawne sztuki?

Bo to były dziwne czasy. Nie zapominaj ze to działo się gdzieś około 92-93 roku. Jak ja dziś sobie przypomnę co na tym złomie leżało to mnie ciarki po plecach przechodzą. A Tam trafiało sporo rzeczy z pobliskiej JW i PKP która miała niedaleko też swoją jakąś placówkę w której konstruowano różne dziwne urządzenia lądujące najczęściej w kontenerze. Tam to dopiero istne cuda leżały...

Watt napisał(a):Nawiązując do postu Jeda z wątku "Żarówki" - tak to jest, jak się kupuje najtańsze, badziewne chińskie żarówki:

No ja bym się niczego innego nie spodziewał po takiej produkcji. Chociaż... Pila z obecnej produkcji w 80% przypadków żarówek które widziałem to od razu na przemiał bym zakwalifikował. Syf jeszcze gorszy niż Apollo czy Spectrum.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 31 marca 2015, 21:24

No właśnie - dziś już nie da się kupić porządnej żarówki... jeszcze ewentualnie Helios tłucze coś nadające do świecenia, a reszta to śmieci :roll:
Watt

Postprzez MercuryFenix » 31 marca 2015, 21:31

Wykręcasz stopione żarówki młotkiem ?
Ciekawy sposób nie powiem, ale wystarczy użyć głowy, i pokręcić na lewo i prawo w rękawicy aż puści. Bo z tego co rozumiem tłuczesz żarówkę na wysokości w nadziei że szkło cudem nie trafi Ci w twarz. Potem trzonek wykręcasz kombinerkami.
Tyle wywnioskowałem z tej wypowiedzi.
Jakby Ci tak LED padła to użyłbyś pewnie dynamitu, co ? :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Watt » 31 marca 2015, 21:34

Tą udało mi się wykręcić w rękawiczkach ;) Gdyby się nie dało, to młotek w ruch...
A LEDy się zwykle nie przyklejają do oprawek ;)
Watt

Postprzez MercuryFenix » 31 marca 2015, 21:43

Chińskie potrafią. Delikatne iskrzenie, jakieś zwarcie w lampie no to spawarka. Stopi się z doprowadzeniem. Ale jak mówię najgorsze chińskie. Z lepszymi lampami LED zazwyczaj nie ma żadnych problemów
MercuryFenix

Postprzez Watt » 31 marca 2015, 21:47

Na razie są tam kompakty, świecą dobrze. Jak by zaczęły padać, to zastanowię się nad LEDowym eksperymentem. Chociaż ten żyrandol jest niemalże hermetycznie zamknięty i nie wiem, czy LED by się nie przegrzały.
Watt

Postprzez MercuryFenix » 31 marca 2015, 21:49

"Ucz sie na błędach"
Chyba że chcesz znów narzekać pokazując taką lampę zjaraną na forum ?
Narzekasz na planowane postarzanie przedmiotów, a sam to nieświadomie robisz...
MercuryFenix

Postprzez JeD » 31 marca 2015, 21:50

Watt napisał(a):Na razie są tam kompakty, świecą dobrze. Jak by zaczęły padać, to zastanowię się nad LEDowym eksperymentem. Chociaż ten żyrandol jest niemalże hermetycznie zamknięty i nie wiem, czy LED by się nie przegrzały.

Widzę światełko w tunelu :lol: :mrgreen:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 31 marca 2015, 21:51

No i dlatego nie zamierzam tam pakować LED, chyba że rozwiążą problem przegrzewania się w zamkniętych kloszach, inaczej to kasa wywalona w błoto.
XXXJeDXXXX napisał(a):
Watt napisał(a):Na razie są tam kompakty, świecą dobrze. Jak by zaczęły padać, to zastanowię się nad LEDowym eksperymentem. Chociaż ten żyrandol jest niemalże hermetycznie zamknięty i nie wiem, czy LED by się nie przegrzały.

Widzę światełko w tunelu :lol: :mrgreen:

Hmm, gotowanie LED w kloszu :twisted:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje