Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez jacekk » 31 marca 2015, 23:07

acb napisał(a):
Kwazor napisał(a):Żarówka Led -> to co w końcu kuźwa : Żarówka z włóknem z grafenu czy też struktura półprzewodnikowa z grafenem ?

Coś na kształt MIXa - grafenowy żarnik ogranicza prąd LEDa ;)

Podejrzewam raczej że grafenem mają być zastąpione przewodzące powłoki naparowywane na kryształ. Wiadomo ze muszą być one minimalnych rozmiarów i grubości żeby coś tego światłą się wydostało poza nie, ale nie mogą być też dowolnie małe bo nie wytrzymają przepływu prądu. Jeśli uda się stworzyć coś co radzi sobie lepiej niż metal to nic dziwnego że wzrośnie skuteczność. Gdyby tak dało się jeszcze jakoś odzyskać światło pochłaniane przez niewidoczną bo spodnią część kryształka to by był już prawdziwy hit...
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Paweł » 1 kwietnia 2015, 00:08

Zamienniki LED klasycznych żarówek

Streszczenie. Od kilku lat ze sprzedaży detalicznej sukcesywnie wycofywane są żarówki. W ich miejsce coraz częściej oferowane są zamienniki
LED. Ich jakość, stałość parametrów, zgodność parametrów z deklaracjami producentów, w niektórych przypadkach budzi duże wątpliwości. W
opracowaniu zostaną zaprezentowane wyniki badań, elektrycznych, fotometrycznych i kolorymetrycznych wybranych zamienników LED dla
klasycznych żarówek.

:arrow: http://pe.org.pl/articles/2015/2/45.pdf
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 1 kwietnia 2015, 14:09

Watt napisał(a):LED Filament. Jedyne, które jakoś wyglądają. Mimo mojej niechęci do źródeł LED założyłem takie w kryształowym żyrandolu u mojego dziadka:
Obrazek
Obrazek
Piła 60W vs. ASN LED :P
Obrazek

a ja nadal nigdzie w żadnym sklepie u mnie w mieście nie mogę ich znaleźć :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 1 kwietnia 2015, 14:12

Ja też nie mogłem. Te są kupione na Allegro.
Watt

Postprzez Utilizer » 1 kwietnia 2015, 14:59

Tu wyraźnie napisane jest o "żarówce z grafenu wydajniejszej od lampek LEDowych". No bełkot totalny :roll:
http://innpoland.pl/116193,przelom-w-wy ... ch-zarowek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez MercuryFenix » 1 kwietnia 2015, 15:27

Serio warto się przejść przy najblizszej okazji do LM Whites tylko że tam jedna sztuka kosztuje 33 zł.
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Whites86 » 1 kwietnia 2015, 17:06

MercuryFenix napisał(a):Serio warto się przejść przy najblizszej okazji do LM Whites tylko że tam jedna sztuka kosztuje 33 zł.

no tak z buta około 40 kilometrów to raczej słabo przejść :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 1 kwietnia 2015, 17:56

No to zostaje Allegro. Kupiłem te lampy ANS dlatego, że bańka jest w całości szklana, bo istnieją też wersje z jakimiś ohydnymi plastikami koło gwintu. Taki plastik zepsułby trochę estetykę tego żyrandola...
Watt

Postprzez acb » 1 kwietnia 2015, 18:34

Paweł napisał(a):
Zamienniki LED klasycznych żarówek

Streszczenie. Od kilku lat ze sprzedaży detalicznej sukcesywnie wycofywane są żarówki. W ich miejsce coraz częściej oferowane są zamienniki
LED. Ich jakość, stałość parametrów, zgodność parametrów z deklaracjami producentów, w niektórych przypadkach budzi duże wątpliwości. W
opracowaniu zostaną zaprezentowane wyniki badań, elektrycznych, fotometrycznych i kolorymetrycznych wybranych zamienników LED dla
klasycznych żarówek.

:arrow: http://pe.org.pl/articles/2015/2/45.pdf

Dzięki, bardzo fajny PDF. Jak widać, z LEXMANem z Leroya może konkurować tylko Osram i Philips, reszta pozamiatana ;)
acb

Postprzez trojmiejski » 1 kwietnia 2015, 18:50

Ktoś się spotkał z diodówkami Poluxa? Ostatnio wujek kupił sobie do domu takie lampy, na pierwszy rzut oka świecą przyzwoicie, lecz nie posiadam dokładniejszej wiedzy na ich temat, a się zastanawiam czy dobrze wybrał.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED