Ja już nawet nie pamiętam jego nazwy. Chyba Max Lux, ale nie kupowałem go w Carrefourze, choć może stamtąd pochodził. Widywałem je w tamtym czasie w mieszkaniach. Rzeczywiście były rzadkie, chociaz dziennego kompakta widziałem po raz pierwszy już w 1994r.Lampka napisał(a):qba napisał(a):Mi też kompakty 6500k wydają się znacznie ciemniejsze od tej samej mocy ciepłych. To samo rury. Raz w jednym markecie spożywczym w pewnym momencie wymieniono wszystkie rury 765 na 830 i zrobiło się o wiele jaśniej. W 2004 r poszukiwałem w całym mieście kompaktów o barwie dziennej, jednak 90% sprzedawców nie miała pojęcia o co mi chodzi. Udało mi sie je dostać chyba 11W jeśli dobrze pamiętam w jednym sklepie, gdzie zawsze był duży wybór nietypowych źródeł ( 3 lata temu kupiłem tam żarówkę Pila z początku lat 90)Wkręciłem je w pokoju z komputerem ( pomieszczenie ok 5 m2, 2 sztuki w zwiso - plafonie), to matka narzekała, że jest ciemno i zielonkawo ( nigdy nie tolerowała żarówek poniżej 60W). Natomiast już światło z rur 36W 865 jej pasuje i w pewnym momencie u niej w pracy poleciła wymianę plafonów P Es System z ciągle przepalającymi się żarówkami na belki 2x36w.
Kompakty w dziennej barwie kiedyś były u nas rzadkością. W 2004 roku można je było dostać jedynie w chińskich sklepach lub na bazarach pod takimi markami jak Nippon, czy Power, w Tesco pod marką Ziko, a także w latach 2000 - 2003 w marketach Carrefour i Geant (marketowe świetlówki za 3 zł pod markami Power-lux i Max-lux). Generalnie były to wówczas produkty z klasy jakościowo - trwałościowej jak kompakty z najniższej półki cenowej, ale świecące w zimnej barwie. Dopiero od mniej więcej 2006 roku zaczęło się pojawiać u nas coraz więcej dziennych kompaktów, np. pod marką Polux (dostępne w dziennej barwie np. w Castoramie), powoli zaczęły pojawiać się też dzienne Philipsy i Osramy. Bazarowe kompakty najprzeróżniejszych dziwnych marek (np. Pearl, CHNSL, Power, Nippon, QS, BS, FGD, Cata, Ebhmt, Phlight, Preserv, Primax, Bosco, Cixing, Lapin, GTG, Horoz, Kunpeng, Liteline, Shunje, Soav, Unistyle, i wiele wiele innych) zawsze pojawiały się najczęściej w barwie dziennej