Ja się spotkałem, raz kupiłem na próbę ze dwie sztuki, tak o żeby mieć jakiś ogląd na te źródełka i zobaczyć jak sobie będą radzić i żeby mieć takie w zbiorach - było to już kilka lat temu (jakoś w 2010-2011 roku). Sanico sprowadza LEDy pod marką Polux już od przynajmniej 6-7 lat, te co ja mam są akurat z przełomu 2009/2010 roku i krótko mówiąc - najgorszy szajs. Barwa żadna, efekt stroboskopowy, przezroczysty plastikowy klosz niby w kształcie świeczki, diodki na panelu na dole tylko, światła tyle co świeczka... Nikomu nie polecam. Niemniej od tamtego czasu może coś się zmieniło, w końcu technika idzie do przodu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Ktoś już kupował tanie LEDówki produkcji Philips czyli PILA LED bulb (6W 470 lm ok. 14 zł / 7W 806 lm ok. 18 zł) w biało-czerwonym opakowaniu, lub ok. 10 zł droższe PHILIPS LEDbulb
No i właśnie te Led Filament świeczki, bez plastikowych elementów mogą być alternatywą dla świecowych żarówek w zabytkowych kandelabrach w kościołach, czy jakichś wnętrzach pałacowych. Wygląda to przyzwoicie i nie szpeci jak spiralny kompakt.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Ja oglądałem LEDy Pila w Carrefourze i barwę światła mają całkiem przyzwoitą, ale niestety jest obecny efekt prostownikowy (przynajmniej w niektórych) i brak radiatorów.
Ja dziś w Auchanie widziałem (i kupiłem jedną na próbę / do kolekcji za 16 zł) LEDy marki PILA produkowane przez Philipsa w stylu żarówki mlecznej, w dodatku składane u nas w Pile Lampka na oko świeci dobrze, ma tylko dość nierównomiernie rozłożone światło i brak radiatorów, ale nie generuje stroboskopa Niestety były tylko jako odpowiedniki 40W, o mocy 6W. Te akurat egzemplarze mają zaledwie 2 miesiące, pochodzą z lutego tego roku i akurat była na nie promocja.
Tu widać elektronikę w trzonku:
W akcji.
Pod światło widać wnętrze.
świetlówka markowa Osram/Philips typu PL-S 7W ma 400 lm. rurka T5 8W ma 450 lm, więc ta lampka LEDowa ma niewiele więcej ,a moc jest raptem symbolicznie mniejsza, niemal bez różnicy .więc pytanie, czy stanowi ona alternatywę jako oszczędniejsze źródło?
Cholernie jestem ciekawy jak to wygląda wewnątrz. Widać że diody są rozmieszczone po okręgu w jednym rzędzie (12 sztuk?) No i ciekawe czy ten cylinder który widać w "prześwietleniu" to jakiś rodzaj radiatora.
Ciekawe jaka jest naprawdę jakość światła. Może być zastanawiająco dobra albo przeciętna. Niemniej jeśli będzie "tylko" przeciętna to i tak będzie lepsza niż kompakty. Czekam na porównanie. Lampko, do dzieła!