Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez jacekk » 23 kwietnia 2015, 09:58

litak1 napisał(a): Przy tych ledach, cóż się okazało, wszystkie są piękne i dojrzałe jak to możliwe?? otóż niemożliwe i byłem zły bo zauważyłem to dopiero na zewnątrz jak bardzo poszczególne sztuki się różnią.

A nie może być tak że jest to celowy zabieg? Jak mięsne świetlówki i inne podobne wybiegi mające na celu podkoloryzowanie rzeczywistości? W handlu takie triki są na każdym kroku, więc nie byłbym pewien czy to nie jakaś tęga głowa wymyśliła.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 23 kwietnia 2015, 22:38

Myślę że nie jest to celowe, gdyż praktycznie każdy owoc musiałby być doświetlony innym źródłem, co jest niewykonalne na stoisku z wieloma różnymi produktami, poza tym te naświetlacze są wszędzie w sklepie te same, nie tylko na owocach. Chciałem tutaj opisać z czym związane jest dobre odwzorowanie kolorów w życiu codziennym i gdzie można spotkać się z ze złym światłem, a potrzebne jest jednak dobre, lub nawet tak jak w tym przypadku zmiana z dobrego na gorsze w związku z nie do końca przemyślaną modernizacją lub użyciem niewłaściwych jakościowo źródeł
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 23 kwietnia 2015, 23:41

Dlatego niestety jest to wyraźny minus lamp ledowych i tak naprawdę często nie widać na początku różnicy, które modele dają światło znośnej jakości, a które dają światło o kiepskim Ra i widmie. Trzeba być jednak przezornym co się kupuje wśród tego typu oświetlenia i mieć pewien dystans.
Co do "świetlówek" LED, to widziałem je raz w jakimś sklepie w rastrach 4x18W. Świeciło to - no cóż - paskudnie, tak, że patrząc z ulicy, oświetlenie w sklepie wyglądało jakby było fioletowe i po wejściu było tam ciemno. Nie wiem jakiej marki były to lampy, ale szału nie było.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 23 kwietnia 2015, 23:58

Jak róż jest znakiem rozpoznawczym kiepskich świetlówek, tak fiolet jest znakiem kiepskich diod.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez JeD » 24 kwietnia 2015, 11:45

W sklepie w którym kupuje owoce były doświetlone świetlówkami 765. Odkąd zrobiona tam MH aż się chce je jeść :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 24 kwietnia 2015, 16:07

Bo świetlówka to świetlówka. A te rurki z ledami to po prostu namiastka, która przynajmniej dla mnie nie ma żadnego sensu, no chyba poza przyzwyczajeniem do świecącej rury. Widzę w niektórych sklepach oświetlenie ledowe, ale wykonane od początku jako LED. Żadne substytuty czegoś, tylko konkretna listwa z ledami które są umieszczone za jakąś optyką. I to świeci pięknie.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 24 kwietnia 2015, 18:08

Tesco Extra przy ul. Kcyńskiej w Gdyni jest oświetlony w całości nowymi oprawami fabrycznie zintegrowanymi z diodami, świeci to bardzo dobrze.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 24 kwietnia 2015, 20:04

Ja dzis będąc w lubleskim Auchanie trafiłem na trwające testy/modernizację oświetlenia hali sklepowej. Większość obecnie jest oświetlona świetlówkami T5/840 i jest tak przymulająco różowawo, a przy modułach LED zamontowanych na 1/4 powierzchni hali jest wyraziściej i nieco jaśniej, Ra też raczej na wyższym poziomie.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 24 kwietnia 2015, 21:40

Lampa lampie nie równa. Niektóre sklepy inwestując w ledy w oczkach sufitowych, też mają oświetlenie gorsze od kompaktów 530, ale w innych, gdy nieco lepiej zainwestują, ledy dają sobie radę lepiej od świetlówek.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 22 lipca 2015, 23:56

taki sobie LEDopak

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek