[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Mercurylamp » 9 czerwca 2015, 19:21

Trójmiejski :arrow: moje okolice :)

Wrzucę tym razem parę fotek znad Wisły od strony Czerniakowskiej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej teren naprzeciwko Stadionu Legii:

Obrazek

ORO z dziwnym kloszem pod Mostem Łazienkowskim:

Obrazek

Obrazek
In Decay
Mercurylamp

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 9 czerwca 2015, 20:55

trojmiejski napisał(a):Plac Narutowicza, tu można jednocześnie obok siebie zobaczyć zarówno typowe MR ze Stradami oraz nowsze słupy które zamiast gładkich przejść między segmentami mają przejścia jak kwiaty trójmiejskie, a głowica jest fabrycznie na 5 opraw, tutaj Trafficów:
Podczas jakiegoś remontu tego miejsca zapewne część MRów została wymieniona na nowsze słupy o podobnym wyglądzie, dla zachowania jednolitosci oświetlenia. Ciekawe, co wcześniej wisiało na tych kwiatach. OURy czy kwadratówki?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Witeku » 10 czerwca 2015, 19:46

trojmiejski napisał(a):Obrazek

Zbliżenie na jeden z kwiatów:
Obrazek

Dodam jeszcze tylko, że jeszcze kilka lat temu większość, o ile nie wszystkie oprawy na tych kwiatach to były ambassadory. Z czasem zastępowano je stradami (chyba z demobilu).

qba napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Plac Narutowicza, tu można jednocześnie obok siebie zobaczyć zarówno typowe MR ze Stradami oraz nowsze słupy które zamiast gładkich przejść między segmentami mają przejścia jak kwiaty trójmiejskie, a głowica jest fabrycznie na 5 opraw, tutaj Trafficów:
Podczas jakiegoś remontu tego miejsca zapewne część MRów została wymieniona na nowsze słupy o podobnym wyglądzie, dla zachowania jednolitosci oświetlenia. Ciekawe, co wcześniej wisiało na tych kwiatach. OURy czy kwadratówki?

Stawiam raczej, że wylecą :)

trojmiejski napisał(a):
Przejścia dla pieszych oświetlone są oprawami Iridium:
Obrazek

Obrazek

Świecą na biało :)
Ostatnio edytowano 10 czerwca 2015, 19:49 przez Witeku, łącznie edytowano 2 razy
Witeku

Postprzez trojmiejski » 10 czerwca 2015, 20:46

Z tymi Stradami to można poznać, że z demobilu po tym, iż na jednym słupie są Strady różnej mocy zamiast np. samych 400-ek. Nie mniej jednak te Strady wyglądają na bardziej zmęczone niż Ambassadory. Ciekawe co było przyczyną wymiany? Na logikę przyczyną wymiany mogła być awaria osprzętu w Ambassadorach którego z jakiegoś powodu nie można podmienić na polskiej produkcji więc musiała być podmieniona cała oprawa.

Plac Narutowicza zapewne był remontowany i podczas remontu nie chcieli stawiać lasu pojedynczych słupów więc postawili nowe kwiaty na 5 opraw i założenie takiej ilości wynikało z tego, że wtedy MR które nowe kwiaty zastąpiły i sąsiednie co przetrwały już były do 5 wysięgników skrócone.
Ciekawe, że wszystkich MR nie wymienili, a tylko część.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Witeku » 10 czerwca 2015, 20:56

trojmiejski napisał(a):Plac Narutowicza zapewne był remontowany i podczas remontu nie chcieli stawiać lasu pojedynczych słupów więc postawili nowe kwiaty na 5 opraw i założenie takiej ilości wynikało z tego, że wtedy MR które nowe kwiaty zastąpiły i sąsiednie co przetrwały już były do 5 wysięgników skrócone.
Ciekawe, że wszystkich MR nie wymienili, a tylko część.

Bo wymieniały Tramwaje Warszawskie - i tylko słupy, które podtrzymują sieć trakcyjną.
Witeku

Postprzez famabud » 24 czerwca 2015, 22:32

Ja też byłem w ten weekend w Warszawie, głównie na Gocławku, więc porobiłem nieco fot, które myślę kiedyś wkleję. Ogólnie bardzo dużo rtęci - łyżki ORZ-6 i 7 oraz OUR125 jak i śladowe ilości trumienek, nie mówiąc o ORO, OZPR i OCP z LRF. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 24 czerwca 2015, 23:04

Warszawa jest duża więc co się zaobserwuje zależy od tego w jakiej dzielnicy się będzie przebywało, tereny które miałem okazję zwiedzić jak byłem w Warszawie pod koniec maja nie zawierały znaczącej ilości klasyki (chyba, że traktować Strady i Ambasadory jako klasykę). Najwięcej klasyki w jednym miejscu wtedy widziałem na terenie Uniwersytetu Warszawskiego.
trojmiejski

Postprzez Paweł » 20 lipca 2015, 23:04

Ulica Zapłocie na osiedlu Patio stała się własnością miasta otrzymując kategorię drogi gminnej, dzielnica Wilanów zmodernizowała więc oświetlenie - była tutaj niespełniająca standardów instalacja z sodowymi kulami OCP. Nowe latarnie to oprawy Isla + MH

Obrazek

Obrazek

Wrzeciono: ul. T. Gajcego gdzie uchowały się stare OUR-125

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wawrzyszew: Oświetlenie nowego odcinka al. Władysława Reymonta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez JeD » 20 lipca 2015, 23:11

Gdy dba się o słupy, to o wiele lepiej wygląda oprawa. Szkoda że wiele miast tego nie widzi...Fantastyczne zdjęcia Pawle. Ach szkoda że u mnie 100% soda :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez trojmiejski » 21 lipca 2015, 15:49

Isle z MH to bardzo dobry wybór, dobrze, że dokonał się upgrade z sodowych kul na coś takiego.
trojmiejski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie