Krzysiek napisał(a):Zauważyłem pewną różnicę w budowie "Kwadratówek". Spotkałem okazy z 5-cioma (dwa z każdej strony i jeden z przodu) zamkimi oraz z czterema (po dwa po bokach) i z trzema (tak jak w stradzie). Sądzę iż z czasem zmniejszano liczbę zamków mocujących klosz.
Krzysiek napisał(a):Ciekawe. Rzeczywiście starsze strady miały zatrzaski bliżej przodu. Sądziłem że w starych OUS'ach itp. zmniejszano liczbę zamków dlatego iż w Stradzie są trzy. Co jednak z wersją z 5-cioma zatrzaskami była ona najnowsza czy pośrednia
CDM napisał(a):podejrzewam, ze chodzi Ci o ten zaczep u góry oprawy? On oprócz funkcji dociskającej klosz pełnił równiez role zawiasu, klosz był przewiercony i do niego był przymocowany metalowy uchwyt z dziurkami, przez które przekładało się zawleczkę i klosz wisiał. Szczerze mówiąc nie pamiętam opraw bez tego zaczepu, chyba, że może np go brakowało. Nowe klosze do kwadratówek, które się kupowało na wymianę nie miały wcale tego uchwytu, wymagały wiercenia i dorabiania, byc może by tej czynności uniknąć rezygnowano z tego zawiasu, polegając tylko na klamrach bocznych.
neon44 napisał(a):Ten pseudo kwiat po lewej na drugim zdjęciu wygląda fantastycznie. Muszę się wybrać do Warszawy kiedyś
Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości