Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez amisiek » 20 lipca 2015, 21:43

Jeśli TO miałoby sprawić, że mega polski klasyk jakim jest trumienka przetrwa dłużej... Zastanówcie się. Może to właśnie tędy droga.
Zastanawiająco dobra jakość wykonania jak na taką wydumkę.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 20 lipca 2015, 21:51

Kretynizm to by był gdyby na kablu od trumny dyndał ten ledopak. Trumny znikają tak szybko, że niedługo będziemy je podziwiać tylko w kolekcjach. Kiedyś tego było mnóstwo teraz muszę czasem daleko szukać myślami by znaleźć jeszcze działające sztuki.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 20 lipca 2015, 22:18

Coraz częściej się to spotyka i w sumie dobrze, klasyki dalej wiszą na swoich miejscach. Znam jedno miejsce gdzie tak przerobione są ORZ 7 i ORZ7/2. W nocy całkiem jasno, w dzień ładnie, dopiero jak się przyjrzeć to widać ingerencje w oprawę. Tyle że tam są użyte inne naświetlacze.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez DoubleSuper8 » 20 lipca 2015, 22:31

Ja osobiście uważam że jeżeli coś jest kultowe to powinno być oryginalne. Skoro trumna jest przeznaczona do lamp rtęciowych to właśnie taka lampa powinna w niej siedzieć. Sam ledopak można było zamontować równie dobrze bez niej - albo jedno albo drugie. Takich klasyków to ja nie podziwiam - ja się z nich śmieję. Tutaj mamy oprawę w oprawie więc podlega to jak najbardziej pod kretynizm oświetleniowy. A niestety - trumny mają to do siebie że szybko gniją. Zarówno oprawy jak i te w których chowa się nieboszczyków. Dziś wszystkie stare oprawy wymienia się na nowe - niekoniecznie lepsze ale nieraz bardziej energooszczędne i dające więcej światła przy tej samej mocy.

Przykładów może być więcej: zabytkowe radio z nowymi bebechami które już nie zagra tak jak oryginał czy jakiś stary samochód z silnikiem od zupełnie czego innego który zapiernicza jak szalony. Dla mnie nie jest sztuką zrobić coś takiego. Dla mnie sztuką jest naprawić oryginał.
Każdy lampiarz z forum wie
Co zdejmować a co nie
Co jest dobre a co złe
Każdy lampiarz z forum wie

Każdy lampiarz w domu ma
Stateczniki i TUZa
Na oprawach tak się zna
Wie jak lampa zaświeca
DoubleSuper8

Zdjęcia: 287

Postprzez jacekk » 21 lipca 2015, 07:09

DoubleSuper8 napisał(a):Ja osobiście uważam że jeżeli coś jest kultowe to powinno być oryginalne. Skoro trumna jest przeznaczona do lamp rtęciowych to właśnie taka lampa powinna w niej siedzieć.

I to cały problem. Nikt w sumie nie będzie wkręcał rtęciówki jeśli ma samemu płacić za prąd. Dlatego albo montuje ledy albo... często po prostu złomuje to co niepotrzebne lub to sobie dalej wisi do czasu przebudowy albo az samo spadnie. Nie każdy kolekcjonuje oprawy, dla 99,9% społeczeństwa to po prostu "lampa" która ma świecić jasno i żreć mało prądu.

Wolę klasyka z ledem niż brak klasyka. ;) Przy dzisiejszym zalewie tandety nawet trumna wydaje się być trwała i solidna..
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez kamil » 21 lipca 2015, 10:58

Pewnie ta trumna przeżyje ledopaka , u mnie taki ledopak zakończył żywot po miesiącu z efektami specjalnymi :twisted:
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez Beton » 22 lipca 2015, 23:42

Lepsze to, niż soda :P .
Beton

Postprzez MRP200 » 23 lipca 2015, 07:53

Oryginalny sposób doświetlenia drogi pod wiaduktem kolejowym w ciągu ul. Dolnej w m. Sędziejowice (woj. łódzkie).
Obrazek

Obrazek
W oprawie wkręcony jest MIX 160, a zasilane jest to przewieszką z tego oto słupa:
Obrazek
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 23 lipca 2015, 10:50

Ciekawe, czy to jeszcze działa :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez owies » 23 lipca 2015, 10:53

MRP200 napisał(a):Oryginalny sposób...

czy ja wiem... lepszy rydz niż nic a sądząc po oprawach, wykonane to było przed Chrystusem wczasach kiedy nie było nic. O ile to wciąż działa to raczej uznałbym za sukces konstruktora/wykonawcy że po tylu latach nic się nie upitoliło :D
owies

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne