Moderator: cukrownik
Lampka napisał(a):Niestety, wiele ledów nawet nie zawsze tych najtańszych generuje efekt stroboskopowy. Mało kto zwraca na to uwagę przy zakupie. Sprawdzić to można, jeżeli kupując takie lampki mamy w sklepie tester, a machając szybko cienkim przedmiotem w świetle takiej lampki (np. śrubokrętem, a nawet palcem) dostrzeżemy pewnego rodzaju prążki (nie wiem jak lepiej ubrać to w słowa). Jeżeli ich brak, to efektu stroboskopowego nie ma i lampka pod tym względem jest dobra.
famabud napisał(a):Lampka napisał(a):Niestety, wiele ledów nawet nie zawsze tych najtańszych generuje efekt stroboskopowy. Mało kto zwraca na to uwagę przy zakupie. Sprawdzić to można, jeżeli kupując takie lampki mamy w sklepie tester, a machając szybko cienkim przedmiotem w świetle takiej lampki (np. śrubokrętem, a nawet palcem) dostrzeżemy pewnego rodzaju prążki (nie wiem jak lepiej ubrać to w słowa). Jeżeli ich brak, to efektu stroboskopowego nie ma i lampka pod tym względem jest dobra.
Sprawdzić też można telefonem z aparatem. Jeżeli przyłożymy do lampki aparat i widać wyraźnie prążki, wtedy możemy odłożyć taką diodę z powrotem na półkę.
Whites86 napisał(a):famabud napisał(a):Lampka napisał(a):Niestety, wiele ledów nawet nie zawsze tych najtańszych generuje efekt stroboskopowy. Mało kto zwraca na to uwagę przy zakupie. Sprawdzić to można, jeżeli kupując takie lampki mamy w sklepie tester, a machając szybko cienkim przedmiotem w świetle takiej lampki (np. śrubokrętem, a nawet palcem) dostrzeżemy pewnego rodzaju prążki (nie wiem jak lepiej ubrać to w słowa). Jeżeli ich brak, to efektu stroboskopowego nie ma i lampka pod tym względem jest dobra.
Sprawdzić też można telefonem z aparatem. Jeżeli przyłożymy do lampki aparat i widać wyraźnie prążki, wtedy możemy odłożyć taką diodę z powrotem na półkę.
to nie jest żadna metoda, prążki pojawiają się w momencie gdy aparat w telefonie nieogarnia ilości światła (wypróbuj sobie pod słonce)
famabud napisał(a):
Może Słońce też miga w takt kilkudziesięciu HZ.![]()
Ale szczerze nie sprawdzałem, czy aparat w komórce (S3) wariuje pod Słońce.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość