To prawda, ja czasem migotanie takie też widzę, np. gdy patrzę na taką lampkę kątem oka. Jednak najprościej to sprawdzić choćby właśnie przez takie machanie palcem lub innym cienkim przedmiotem w świetle lampki i obserwowanie, czy "cień" tego palca jest ciągły, czy przerywany tymi prążkami.
Układy z fototranzystorem i inne podobne nie mają sensu - żaden "przeciętny" człowiek nie będzie się bawił w budowanie czegoś takiego
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Niestety, ja również widzę stroboskop "gołymi oczami". Dlatego MH 70W wycelowałem w sufit i tak akurat jakoś jest jeszcze do wytrzymania. Z tym ze nigdy nie używam tego źródełka jako jedyne oświetlenie - zawsze włączam jeszcze coś nie wytwarzającego migotania
Ciekawe jak dajesz sobie radę zimą, kiedy często do domu wraca się już przy czynnym oświetleniu ulicznym, bo to ma identyczną pulsację strumienia jak lampy MH. A w ogóle jestem pełen podziwu, że dajesz radę zauważyć pulsację strumienia z częstotliwością 100 Hz, bo taka jest we wszystkich lampach wyładowczych.
W hurtowni zauważyłem za 13 zł LED E14 7W. Jako, że w tej hurtowni już nie raz wymieniałem bez problemu te źródełka spytałem o nią. Okazało się, że ma 2 lata gwarancji. Kupiłem, i jestem w lekkim szoku. Masakruje kompakty na starcie w dodatku daje żywsze światło niż kompakt. Zamierzam zakupić jeszcze jedną sztukę by w kinkiecie mieć 2 LED-y zamiast leda z świetlówką. Oświetlenie które było to 8 letnie Poluxy.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;) #lubie_sode
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Miałem na sprzedaż kilka takich szmelcowatych naświetlaczy, pewnie z eko-light? Tandeta, jakiej niemało na naszym rynku, świeci na fioletowo. Oczywiście ludzie to kupują