Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez MRP200 » 30 lipca 2015, 21:19

A ewentualne dziury w pokryciu dachu, to kto potem będzie łatał? Poza tym maszt z anteną trzeba na tym dachu jakoś umocować. Do czego? Do komina? Jak? Znając zamiłowanie polaków do prowizorek i robienia czegoś na szybko, byle się trzymało, to pewnie taki maszt byłby przywiązany sznurkiem do komina, byle się trzymało. Wszystko będzie się trzymało do pierwszej wichury. Antenę zwieje z dachu, nie daj Bóg komuś na głowę i potem rozpoczyna się cała lawina roszczeń w stylu: a czyje to, kto w ogóle na to zezwolił itd.
Czasami lepiej dmuchać na zimne.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 30 lipca 2015, 21:26

Beton napisał(a):Co do anten na dachu, to akurat nie rozumiem zakazu montażu, tam znacznie mniej by kuły w oczy, niż na elewacjach.

u mnie swego czasu było na to pozwolenie, i bardzo dużo ludzi sobie pomontowało anteny do ścian łącznika miedzy klatkami mieszczącego się na dachu, albo do ścian maszynowni dźwigu, z dołu te anteny były całkowicie niewidoczne, nie wiedzieć czemu, w bardzo skrótkim czasie wszystkie te anteny pozdejmowano, i nie można już nic montować na dachu, jak się można domyślać wszelkie talerze spowrotem powrócily na balkony ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 2 sierpnia 2015, 16:09

amisiek napisał(a):Wracając do głównego tematu - nie mam zdjęcia, bo nie mogłem zrobić fotki podczas jazdy. Ale mam opis.
Oto ta konstrukcja
- Słup ŻN na którym u góry
- wisi sobie łycha ORZ 7-1 w duecie z OUR125, niestety lampy najwyraźniej padły,
- nieco niżej wisi naświetlacz halogenowy z czujnikiem ruchu - niby standard ale chyba też nie działa, bo mega syf na nim,
- najniżej wisi mały chiński naświetlacz diodowy, na oko prawdziwe maleństwo, jak ma 10W, to wszystko.

Tak naprawdę na tym samym slupie powinna wisieć jeszcze laterenka ze świeczką;)
I choinka.

Powyższe widziałem na drodze Szczekociny - Siewierz.

A sprawdzałeś, czy GSV to uwieczniło? Jeśli to jakaś ważniejsza droga, a najnowszy element tej instalacji dodano kilka lat temu, to jest szansa, że uwiecznili ten "zbiór kolekcjonera" i to już w obecnym, pełnym komplecie :).
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Luk » 11 sierpnia 2015, 15:43

Małe Malagi zamontowane szczytowo, bez wysięgników. Wygląda to, delikatnie mówiąc, ohydnie :roll:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez JeD » 11 sierpnia 2015, 15:44

Lepsze to niż deski do krojenia. Ja lubię duże malagi 1, reszta mnie nie przekonuje wyglądem. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez famabud » 11 sierpnia 2015, 15:51

Kretynizmem jedynie można nazwać moc tych opraw oraz ich ustawienie względem jezdni. Zależy też, czy projektant chciał oświetlić sam chodnik czy może też i jezdnię. Montaż szczytowy jest stosowany w wielu krajach Europy. A estetyka takich instalacji to kwestia gustu.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Luke » 11 sierpnia 2015, 17:37

Szczecin, oświetlanie terenu myjni samochodowej przy ulicy Bandurskiego. Oprawa SL-100 zmodyfikowana do wersji LED-owej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Luke

Postprzez famabud » 11 sierpnia 2015, 20:37

Przynajmniej teraz nie świeci pod siebie i białym światłem.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Utilizer » 18 sierpnia 2015, 18:26

Perełki beki, statuetki za to powinny być :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez trojmiejski » 18 sierpnia 2015, 19:45

Gdyby chociaż oprawa była równo poziomo to może trochę światła by dochodziło na dół lecz w takiej pozycji dużo idzie w niebo.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne