elek napisał(a):Whites86 napisał(a):bartek380V napisał(a):jaka moze byc maksymalna dlugość przęsła przewodu ASXSn 4x16 ? Są jakies konkretne odleglosci? Wyobrazcie sobie ze kolega ma przylacz do domu przewodem YADYn 4x10 i odleglosc od domu do słupa wynosi 45 m . Dom był budowany w latach 70-tych. Dzis to by przeszło ? powiedzcie jeszcze czy w waszych RE zgłasza się wymianę przylącza jeśli chciałbym to zrobić na swoj koszt np przy robieniu nowej elewacji ?
niczego nie rob na swój koszt, jak zgłosisz na piśmie prośbę o wymianę, bo chcesz ocieplać to wymienią ci to za free
Do licznika ?
MRP200 napisał(a):Granica stron znajduje się na szczycie budynku, (...)
elek napisał(a):Whites86 napisał(a):bartek380V napisał(a):jaka moze byc maksymalna dlugosc przęsłą przewodu ASXSn 4x16 ? Są jakies konkretne odleglosci? Wyobrazcie sobie ze kolega ma przylacz do domu przewodem YADYn 4x10 i odleglosc od domu do slupa wynosi 45 m . Dom byl budowany w latach 70-tych. Dzis to by przeszło ? powiedzcie jeszcze czy w waszych RE zglasza sie wymiane przylacza jesli chcialbym to zrobic na swoj koszt np przy robieniu nowej elewacji ?
niczego nie rob na swój koszt, jak zgłosisz na piśmie prosbe o wymiane, bo chcesz ocieplać to wymienią ci to za free
Do licznika ?
Whites86 napisał(a):nie do licznika, granica w większości przypadków jest do zacisków prądowych od WLZtu idącego do zabezpieczenia przedlicznikowego (mówiąc w skrócie do haka na ścianie budynku) , w przypadku linii kablowej granica zazwyczaj jest do zabezpieczenia przedlicznikowego
zawistak napisał(a):Witam,Whites86 napisał(a):nie do licznika, granica w większości przypadków jest do zacisków prądowych od WLZtu idącego do zabezpieczenia przedlicznikowego (mówiąc w skrócie do haka na ścianie budynku) , w przypadku linii kablowej granica zazwyczaj jest do zabezpieczenia przedlicznikowego
Seryjnie![]()
![]()
![]()
![]()
To jakim prawem ZE ingeruje na przykład w sieć przed licznikiem a za zabezpieczeniami przedlicznikowymi?? Zawsze wydawało mi się, że granica jest do licznika co jest w miarę logiczne... Licznik należy do ZE, jest zaplombowany fajnie. Zresztą popatrzcie na taki przypadek: jest przyłącze napowietrzne, potem jest połączenie kablem, idzie po ścianie tam są zabezpieczenia przedlicznikowe w skrzynce, która jest zaplombowana, nie można jej otworzyć. Więc gdzie tu logika jak one są zaplombowane i nie ma do nich dostępu?? Może to pytania dziwne, ale niegłupie. Moja sieć-mogę grzebać ile mi się podoba. A to takie nielogiczne: granica na końcu przyłącza, potem plombowana skrzynka, potem twój przewód, potem licznik ZE i twoja instalacja....Genialne normalnie...
A zapytam jeszcze z ciekawości: rozumiem, że jeśli do ZE należy część napowietrzna przyłącza to oni wycinają gałęzie kiedy są blisko przewodów![]()
Można jeszcze zadać inne pytanie. Czy w przypadku kiedy ZE zamieni kolejność faz podczas wymiany przyłącza to w razie uszkodzenia czegoś( na przykład pompy hydroforu) wypłacą odszkodowanie czy zrzucą winę na brak zabezpieczeń?
Pozdrawiam
Zawistak
bartek380V napisał(a):Właśnie u kolegi w domu wymieniali licznik do legalizacjii i ponowili umowe o przyłącz na ktorej pisze: ,, granica własnosci zaciski pradowe na slupie,, . Czyli jak wymienią słupa to moze przez pomyłke założą też nowy kabel ASXSn bo gdyby teraz chcial wymienić przyłacz z jakiejs okazji to musi płacic sam za kabel. Z tego co wiem to dawno temu ten kawalek lini napowietrznej ludzie budowali sami i za swoje fundusze ,za to po odbiorze przechodzilo to na wlasnosc RE . Natomiast przyłacza już nie przechodziły na własnosć RE . Strasznie to zamieszane ,u Was tez tak jest ?
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość