[Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Gliwice] infrastruktura oświetleniowa

Postprzez Lampka » 30 sierpnia 2015, 01:20

Swoją drogą to jedna ORZ-7-2 wisi wciąż na ul. Tarnogórskiej nieopodal skrzyżowania z ul. Opolską. Znajduje się tutaj: https://goo.gl/maps/wxt49
Wydaje się, że jest zadbana i nawet dziwne, że nie wymieniono jej wciąż na oprawę sodową. Czyżby obok mieszkał jakiś pasjonat oświetlenia rtęciowego, który ma wtyki w ZE? ;)

Tak przy okazji, to dość powoli postępuje modernizacja oświetlenia ulicznego miasta na LED. Plany te rodziły się już około 3 lata temu, a nadal niewiele zmienia się w tej kwestii :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez famabud » 30 sierpnia 2015, 07:19

Na tych slupach stosunkowo nowych slupach najprawdopodobniej wszedzie wisiały Malagi lub inne oprawy sodowe od początku tylko w tym jednym miejscu uszkodzoną oprawę jakimś cudem podmienili na rteciowego klasyka.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez P184H » 30 sierpnia 2015, 11:22

ORZ-7-2 zawiesiliśmy chyba wiosną 2004 roku. Po prostu była na magazynie i trzeba było ją wykorzystać.
Sporo ORZ-7-2 zostało zdemontowanych z Bojkowa w chwili, gdy miasto zakupiło nowe Malagi. Wtedy jeszcze spora część ORZ-7-2 miała nie cały rok, w ogóle cała modernizacja oświetlenia w Bojkowie była trochę nie przemyślana, była podzielona na dwa etapy. Najpierw Malagi na ul. Knurowskiej (rok 2002), a potem na ul. Rolników i ulicach przyległych (rok 2003). Wcześniej w 2001 roku wymieniono "trumienki" jak je nazywacie :) na ORZ-7-2.
Z tego co pamiętam była też odmiana "ORZ-7-2" przystosowana do lamp sodowych (takie wieszaliśmy np. w knurowskiej dzielnicy Krywałd), była też wersja z kloszem, oglądałem te oprawy na targach energetycznych w Bielsku Białej w 1998 roku.
P184H

Postprzez trojmiejski » 30 sierpnia 2015, 11:40

Z ORZ-7-2 w wersji sodowej to ciekawa sprawa. Dotychczas panowało przekonanie, że nie było takich opraw fabrycznie przystosowanych do sody, za to zaś wyjątkowo często w porównaniu do innych opraw rtęciowych ten model ręcznie przerabiano na sodę. Może jednak prawda jest trochę bardziej skomplikowana niż by się wydawało.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez famabud » 30 sierpnia 2015, 11:43

Z tego co pamiętam była też odmiana "ORZ-7-2" przystosowana do lamp sodowych (takie wieszaliśmy np. w knurowskiej dzielnicy Krywałd)

Oryginalna z fabryki? Ciekawe...
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Utilizer » 30 sierpnia 2015, 14:52

trojmiejski napisał(a):Z ORZ-7-2 w wersji sodowej to ciekawa sprawa. Dotychczas panowało przekonanie, że nie było takich opraw fabrycznie przystosowanych do sody, za to zaś wyjątkowo często w porównaniu do innych opraw rtęciowych ten model ręcznie przerabiano na sodę. Może jednak prawda jest trochę bardziej skomplikowana niż by się wydawało.

No bo nie było takich. Przecież komora lampowa jest nieprzystosowana do tubularnej lampy, poza tym Mesko produkowało swoją oprawę sodową - OZS. Przerabiano ich tyle bo to jeden z najmłodszych rtęciowych klasyków ot co.
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez P184H » 30 sierpnia 2015, 15:37

Utilizer - nie chcę się kłócić, ale taka oprawa była na 100%. Oglądałem ją wielokrotnie na targach. Zresztą była ona bardzo popularna na placach przeładowczych, np. na KWK Gliwice było sporo takich i pamiętam przychodziły oryginalnie zapakowane z fabryki. Na KWK Gliwice miałem jeszcze praktyki jako elektryk. Szkoda, że wtedy nie miałem jako takiego aparatu, tam dopiero było wiele ciekawych opraw. Przy czym tak jak pisałem, ORZ-7-2 przystosowana do lamp sodowych była wyposażona w szklany klosz i tyrystorowy układ zapłonowy (TUZ).
P184H

Postprzez JeD » 30 sierpnia 2015, 15:40

P184H napisał(a):Utilizer - nie chcę się kłócić, ale taka oprawa była na 100%. Oglądałem ją wielokrotnie na targach. Zresztą była ona bardzo popularna na placach przeładowczych, np. na KWK Gliwice było sporo takich i pamiętam przychodziły oryginalnie zapakowane z fabryki. Na KWK Gliwice miałem jeszcze praktyki jako elektryk. Szkoda, że wtedy nie miałem jako takiego aparatu, tam dopiero było wiele ciekawych opraw. Przy czym tak jak pisałem, ORZ-7-2 przystosowana do lamp sodowych była wyposażona w szklany klosz i tyrystorowy układ zapłonowy (TUZ).

Jest jeszcze gdzieś taka sztuka? Tej domniemanej oprawy?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Utilizer » 30 sierpnia 2015, 15:42

OK w takim razie to sporo wywróci do góry nogami. My znamy tylko ORZ-7-2 czyli oprawę rtęciową na 250W, i OZR-250-3 czyli rtęciową na 250W z kloszem z tworzywa sztucznego, która to tylko z zewnątrz jest podobna zbudowana jest inaczej.

Ja takowej w żadnym katalogu czy broszurce nie widziałem, nigdy nigdzie nie sfotografowałem. A na jaką moc była fabrycznie ta sodowa ORZ-7-2 :?: 150W :?:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez P184H » 30 sierpnia 2015, 19:16

Sodowa ORZ-7-2 była na max 250 Watt. Te lampy były chętnie kupowane m.in. przez PKP do oświetlania przejazdów kolejowych strzeżonych.
P184H

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie