MRP200 napisał(a):Złączka śrubowa, szczególnie te złączki tulejowe też potrafią nieźle rozpłaszczyć żyłę przewodu 1,5 mm2, szczególnie jak się ze zbyt dużą siłą dokręci wkręt. W efekcie przy jakiejkolwiek próbie rozłączania żyłę przewodu i tak trzeba potem skracać o kilka mm, bo nie daje się tego potem ponownie podłączyć. Pod tym względem najlepsza jest złączka WAGO. Jeden mankament to taki, że trzeba je dobierać w zależności ile przewodów będzie podłączone do jednej złączki.
Oczywiście, niektóre złączki śrubowe są marnej jakości - szczególnie te kupowane w marketach budowlanych. Są też porządne ale i kosztują nieco więcej. Niewątpliwie ważny jest też moment dokręcania śrub. Mało kto go przestrzega i potem jest problem. Luz na stykach, rozpłaszczony przewód, a czasem jeszcze przekręcony gwint (w tych chińskich). Kiedyś nawet łeb śruby widziałem zerwany

Ja staram się łączyć na zakładkę jeśli korzystam z takich złączek.
Co do Wago Nie wiem w czym problem. Ja mam pudełko z posegregowanymi 2,3,4,5 i 8 na druty, plus jeszcze dwa rodzaje na linki (uniwersalne). Łączenie na szybkozłączki to również duża oszczędność czasu, wygoda i estetyka - choć ta ostatnia w dużej mierze zależy od osoby wykonującej.