Oprawy uliczne w Polskich filmach

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Oprawy uliczne w Polskich filmach

Postprzez qba » 9 września 2015, 19:32

Oprawy oświetleniowe wraz z słupami pojawiły się także w jednym z odcinków "Reksia" ale niestety nie mogę go znaleźć i nie znam tytułu. Widziałem go dwukrotnie. Reksio chodził po miasteczku i zaświecał latarnie. Była latarenka na kształt gazowej oraz słupy jakby pastorały z oprawami w kształcie misek pojedynczy i podwójny.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez oskard » 9 września 2015, 23:19

Pamiętam to :!: :!: :!: :P . To było jak Reksio oprowadzał jakiegoś psa po muzeum, czy czymś takim - najpierw pokazywał mu ekspozycję różnych rodzajów psich bud (w tym taką dla latającego jamnika - jak domek dla ptaszków raczej wyglądała :lol: ), a potem weszli na część, gdzie latarnie były - ten drugi co którąś podlewał, aż w końcu zauważył to ochroniarz i wyrzucił ich obydwu.
Ludzie... ja chyba z 15 lat tego nie widziałem, a Ty mi przypomniałeś :!: :D . Pamiętam jeszcze jak na Porionie te filmy oglądałem (była taka prywatna tv, nie wiem czy na cały kraj - siedzibę mieli w "Landzie" na Wałbrzyskiej w Stolicy.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez qba » 10 września 2015, 01:53

oskard napisał(a):Pamiętam to :!: :!: :!: :P . To było jak Reksio oprowadzał jakiegoś psa po muzeum, czy czymś takim - najpierw pokazywał mu ekspozycję różnych rodzajów psich bud (w tym taką dla latającego jamnika - jak domek dla ptaszków raczej wyglądała :lol: ), a potem weszli na część, gdzie latarnie były - ten drugi co którąś podlewał, aż w końcu zauważył to ochroniarz i wyrzucił ich obydwu.
Ludzie... ja chyba z 15 lat tego nie widziałem, a Ty mi przypomniałeś :!: :D . Pamiętam jeszcze jak na Porionie te filmy oglądałem (była taka prywatna tv, nie wiem czy na cały kraj - siedzibę mieli w "Landzie" na Wałbrzyskiej w Stolicy.
Znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=Z2sg3MEA3rQ
qba

Postprzez oskard » 10 września 2015, 23:14

Masz farta do znajdowania tych filmów :!: :). Jak nic, nie może być inaczej - to ten, o którym wczoraj pisaliśmy :)
W odmętach mojej pamięci dwie budy połączyły się w jedną - ta dla wyjątkowo długiego jamnika i ta dla "latającego psa" (czyżby inspiracja filmem "Never ending story"? :mrgreen: Tamten smok w sumie bardziej psa przypominał). A to jednak dwa oddzielne eksponaty były.
Reksio nawet we współczesnej latarni zajrzał do skrzynki bezpiecznikowej, nie znałem go od tej strony :lol: .
...I to się nazywa podprogowe zachęcanie dzieci do działań niedozwolonych, niebezpiecznych i niezgodnych z prawem :geek: . Potem taki jeden z drugim łaził i po skrzynkach grzebał :!: :mrgreen: A po latach został nieuleczalnym pasjonatem oświetlenia - oto jak bajki wpływają na późniejsze, dorosłe już życie :D
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez qba » 10 września 2015, 23:40

No, a długo go szukałem, nie znając tytułu. Ja go widziałem jeszcze dawniej niż 15 lat temu. Po raz pierwszy to jeszcze we wczesnym dzieciństwie, a potem na początku lat 90. Oczywiście był to mój ulubiony odcinek Reksia. Zauważyłem, że zarówno odcinek Wróbelka Ćwirka "Odmieniec", jaki Reksia "Przewodnik" w których występują oprawy mają ten sam numer 36. Dziwny zbieg okoliczności.
qba

Postprzez kubaxxx » 22 lutego 2016, 15:32

"Alternatywy 4" ORO w wersji 250
Obrazek
"Tulipan" i OZPR na bramce - określiłbym ją "bartnik",kadr dzienny
Obrazek
i po zmierzchu
Obrazek
W mojej okolicy jest też prywatna posesja z tak samo umiejscowioną OZPR.Jak mi się uda zaczaić i fotnąć z takiej perspektywy żeby się nikt nie jorgnął że to jego to ją wstawię :lol:
Ostatnio edytowano 8 kwietnia 2016, 12:06 przez kubaxxx, łącznie edytowano 1 raz
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 26 marca 2016, 11:27

czterej pancerni i pies odc. 2
OUSF340 :mrgreen:
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Beton » 2 kwietnia 2016, 22:51

Zawsze mnie ciekawi, co to tak jasno świeciło w ujęciach od 4:14 ;).
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 3 kwietnia 2016, 03:09

Mi to wygląda na zwykłe rtęciówki. Może są tam OUR 700 albo 1000 ze świeżymi LRFami i dlatego tak jasno wyszły. Ewentualnie łyżki OURJ. W jednej ze scen z kolei widać gasnący kwiat kwadratówek.
qba

Postprzez MercuryFenix » 6 kwietnia 2016, 18:19

Obrazek
Teledysk, a w tle ORZ-1 :)
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix