bartek380V napisał(a):Powiedzmy ze mam akumulator NiCd 1300mAh i chcialbym wiedziec ile energii moge bezpiecznie z takiego ogniwa uzyskac ?
Proste, 1300mAh

bartek380V napisał(a):Powiedzmy ze mam akumulator NiCd 1300mAh i chcialbym wiedziec ile energii moge bezpiecznie z takiego ogniwa uzyskac ?
MercuryFenix napisał(a):Ni-Cd ?
Stosuje się to gdzieś jeszcze oprócz ośw. awaryjnego ?
MRP200 napisał(a):Ale w akumulatorach Ni-Cd występuje też zjawisko zwierania. Jeżeli z jakiś przyczyn aku zostanie rozładowany praktycznie do zera, to potrafi praktycznie pójść na zwarcie. Miałem już do czynienia z takimi ogniwami i niełatwo było je przywrócić do funkcjonowania. Ładowanie zwykłą ładowarką nic nie dawało. Były próby krótkotrwałego ładowania znacznym prądem, jednak najlepsze efekty były z użyciem pseudo-defibrylatora, czyli strzał z naładowanego elektrolita (czasami kilka). Ze sporego elektrolita naładowanego do sto-ileś tam wolt. Ważna jest energia takiego strzału, a ta rośnie z kwadratem napięcia kondensatora.
MercuryFenix napisał(a):Jakiej mocy żarówki muszę użyć do bezpiecznego odpalania lampy LRF125 ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość