VFD to naprawdę fajna technologia. Używałem wyświetlaczy VFD jako lamp elektronowych (dało sie połączyć jako triodę, dawały nawet jakieś w miarę sensowne wzmocnienie). Na wyświetlaczu IW18 zrobiłem kiedyś odbiornik nastrojony na 1 program polskiego radia, napięcie anodowe rzędu 45-50V z prostego generatora.
Później z podobnego wyświetlacza (tylko sprawnego) chciałem zrobić licznik do magnetofonu Finezja, by nie tylko zliczał impulsy ale także pokazywał status (rEC, PLAY, STOP, FF, rEU, PAUSE, włączenie redukcji szumów dnL oraz dOlby, zacięcie kasety: DUPA). W końcu zrobiłem na siedmiosegmentowych czerwonych LED (były strasznie drogie wtedy), bo nie potrafiłem sobie poradzić z sekwencyjnym wyświetlaniem statusów. Magnetofon leży w piwnicy, od dawna nieużywany, niestety elektronika licznika powodowała paskudne zakłócenia. Nigdy sobie z tym nie poradziłem. Lampę oddałem koledze, który dużo później zrobił sobie zegar wzorowany na
podobnym projekcie, plik PDF.
Teraz o wiele lepszy licznik da się zrobić na jednej atmedze, nie będzie problemów z wyświetlaniem sekwencyjnym, a przy okazji procek przeliczy impulsy na czas na kasecie. Wiem, że się da, bo w magnetofonie Onkyo mam taki licznik.
O wiele bardziej chciałbym jednak zrobić goniometr stereo na lampie oscyloskopowej, zrobiony w taki sposób, by oprócz widma pola stereo na dole wyświetlał paskowy miernik sygnału szczytowego oraz VU. Być może w końcu to zrobię. Lampę oscyloskopową mam, układ zasilania też się znajdzie. Na razie jednak skończyłem pracę nad wzmacniaczem do klubu amatorskiego, w komplecie będzie jeszcze automatyczny przełącznik anten oraz odbiornik z automatycznym radionamierzaniem kierunku słyszanej stacji.
edit = na pomysł odbiornika z VFD wpadło sporo ludzi. Niektórzy zrobili na nim
wzmacniacz,
drugi wzmacniacz słuchawkowy. Mój układ był podobny do tego:

Na 20m drutu odbierał bez problemu i to nie tylko Warszawę I na 227kHz (obecnie 225kHz, nadajnik wyłączony do końca listopada). Fajna rzecz, bo segmenty się rozświecały - im głośniejszy dźwięk, tym mocniej świeciły.
Kolekcjoner93 napisał(a):Co do VFD, to jak bym miał to bym z przyjemnością dał zamiast tego LCD. Nowy VFD na Allegro 7 dych kosztuje, a szkoda bo bym się skusił

Zobacz to
VFD z wagi Bizerba, od złotówki, albo
z odtwarzacza CD, od złotówki. IW 22 są po 5zł sztuka.
Lubię dobre światło.