[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez amisiek » 24 grudnia 2015, 10:27

Ulica Próżna (ciepły MH, niestety mój kieszonkowy aparat robi z tego żółtą sodę)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Plac Grzybowski (Pinzetta + ciepły MH)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ulica Grzybowska (ciepły MH, kiedyś były Strady z sodą)
Obrazek
Obrazek
Na pozostałym odcinku Strady jeszcze są (ale mam nadzieję, że już niedługo, tu też przydałoby się białe światło)
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez oskard » 25 grudnia 2015, 20:48

amisiek napisał(a):Niestety na Garwolińskiej już się spóźniłem. W lipcu ubiegłego roku było tak (zdjęcia z GSV)
Oświetlenie stanowiły ORZ7-1 oraz ORZ7-2.

Nie bój - ja zdążyłem, uwieczniałem je kilkukrotnie, i w nocy, i o zachodzie :). Przy okazji i OURki z parku Polińskiego dostały na pamiątkę kilka ujęć. Nie zdążyłem tylko z dziennymi. Miałem jeszcze zrobić dzienne zbliżenia na poszczególne oprawy i wgrać jako całość fotorelacji, no ale cóż... Zawsze nocne na początku robię, bo nocnych znikąd się nie zdobędzie, a dzienne od biedy można z GSV ściągnąć, gdy się nie zdąży.

amisiek napisał(a):Za to następna w kolejce będzie pewnie ulica Wspólna Droga (już wiemy, że będzie modernizowana). Obecnie oświetlenie stanowią ORZ 7-1 oraz przynajmniej jedna ORZ3kł

Na Wspólnej Drodze są też ORZ-7-2, zwłaszcza za Szaserów, a ta jedna trumna przy wjeździe z Grochowskiej została powieszona jakoś w latach 2006-2008 (w każdym razie zanim na forum dołączyłem) chyba zamiast zepsutej łyżki - przez około rok był sam goły wysięgnik. Pamiętam to doskonale - to był czas, gdy intensywnie (kilka razy tygodniowo) jeździłem nocą na Gocławek inwentaryzować typy opraw i źródeł światła :). Niestety aparatu cyfrowego wtedy nie miałem, a na analogu nawet przy słońcu ciężko było wyraźne zdjęcie zrobić, by dało się OUR bez klosza od OURW odróżnić... Tak więc nie mam tego zapisanego na żadnej pamięci elektronicznej. Ale pamięć, że tak powiem biologiczna, sporo szczegółów zapisała :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez JeD » 25 grudnia 2015, 23:38

Z GSV to nie to samo :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez oskard » 26 grudnia 2015, 01:13

Ale to zawsze coś - widać rodzaj słupów, wysięgnika, a i generację jakiegoś typu oprawy (np łyżki różnych wersyj) da się na tym rozróżnić. Nie jest to profesjonalne uwiecznienie, ale w ostateczności może być. Gorzej gdyby widoki nocne przepadły - bywają wprawdzie na Panoramio pojedyncze fotki, ale trzeba mieć ogromny łut szczęścia, aby znaleźć gdzieś takie ujęcie danej ulicy, na której sfotografowanie się spóźniliśmy. Nocne widoki ze Starówki, Śródmieścia - są dość powszechne. Ale kto (poza nami oczywiście) fotografuje zwykłe ulice z ich zwykłym, "obskurnym" oświetleniem :?: Co innego jakieś kiczowate pseudoretro, albo z zupełnie zrozumiałych względów zabytki/repliki.
Tak jak mówię - bywają sporadycznie przypadki uwiecznienia przez kogoś spoza forum danej ulicy nocą, ale jest ich dosłownie kilka. Oto piękne zdjęcia użytkownika Astroalex z Panoramio, ukazujące kilka rtęciowych widoków z Gocławka:
- Kwatery Głównej http://www.panoramio.com/photo_explorer ... er=3910656
- Sztabowa http://www.panoramio.com/photo_explorer ... er=3910656
- Olszynki Grochowskiej http://www.panoramio.com/photo_explorer ... er=3910656
Te widoki na szczęście dalej są aktualne, choć odcinek Kwatery Głównej na północ od Osowskiej jakiś czas temu usodowili.

P.S.
Odnośnie widoków Garwolińskiej - jestem pewien, że Paweł coś ma w swoim archiwum :!: :). Wydaje mi się nawet, że w starszych postach (pisanych ok 2007, 2008) były zdjęcia i z Garwolińskiej, i Majdańskiej, Zagójskiej. Tylko wyleciały pewnie, jak były na jakimś hostingu. Ale myślę, że nie zaszkodzi Pawła spytać - na pewno coś znajdzie :)
oskard

Postprzez oskard » 30 grudnia 2015, 01:11

Byłem dzisiaj znowu pofilmować trochę rtęciowych ulic Białołęki i mam bieżące informacje o tym gdzie i co wyleciało... Jedno powiem - mają przyspieszenie. Najwięcej zmian widać na Wiśniewie (rejon Żywicznej).
Tutaj daję link do mojego postu z października 2014, opisujący stan aktualny naówczas: viewtopic.php?f=36&t=398&start=1750#p199439
A poniżej jest lista obecna, choć nie w pełni miejsca się pokrywają (nie wszystkie ulice sprzed roku dało się sprawdzić). Spis ulic został wklejony z linkowanego wyżej postu, a czerwonym kolorem dopisałem uwagi co do stanu obecnego (nic nie dopisywałem tylko tam, gdzie widniała już informacja o przeprowadzonej modernizacji):

- Annopol - wyleciały wszystkie oprawy rtęciowe, w tym najstarsze łyżki pierścieniowe; obecnie wiszą strady, zapewne z demontażu
- Inowłodzka - również zmiana, tak więc duety łyżek oo, oświetlające ulicę, odeszły do historii...; nie zauważyłem co obecnie wisi
- Sygnałowa i Miętowa - po staremu, każda z nich nadal oświetlona OUR-ami --- (brak aktualnych danych)
- Płochocińska - niby po staremu, łyżki są jak były, ale odcinek za płytową w stronę Cieślewskich strasznie "podziurawili" sodą. Poprzednio były to tylko pojedyncze strady wstawione po kolizjach, teraz są to grupy po 7, 10 opraw :|. Odcinek od Modlińskiej do Marywilskiej - bez zmian (na 1/3 długości kwadratówki, dalej łyżki i przerobione na sodę krótkie OURW). --- (brak aktualnych danych)
- Bohaterów - dalej trumny i łyżki (w tym sporo ORZ-7-2), tylko w okolicach połączenia z nowym wiaduktem pojawiła się soda bez zmian
- Arkony - po staremu, OUR-125 bez zmian
- Żyrardowska - po staremu, cała w łyżkach, z tym że kilka z nich ma wkręcone tubularne WLS (a z tego co pamiętam, cała ulica była rtęciowa w 2007) bez zmian
- jej liczne przecznice - Guńki, Cytadeli, Ambaras (chyba), Mazurska, wsch. odc. Dynamicznej - mieszanka OUR-125 i sodowych opraw różnej maści bez zmian (raczej)
- Zegarynki - po staremu, łyżki bez zmian
- Uzdowska i Dylewska - po staremu; na pierwszej OUSd i kilka klasyków przerobionych na sodę, na drugiej z nich - mieszanka OUR-125 i trumienek. Piękny klimat, rtęć w gęstym lesie :) --- (brak aktualnych danych)
- Pocztowa - wyleciały rtęciowe OURy na odc. od Wałuszewskiej do Kosobudzkiej, jednak nowe oprawy sodowe nie wiszą w miejscu OURów - ustawili nowe słupy po przeciwnej stronie (albo zainstalowali je na już istniejącej, równoległej linii); nadal rtęciowa jej bezimienna przecznica wzdłuż Wałuszewskiej bez zmian
- NOWOŚĆ Forsycji - nadal wiszą i działają widoczne na GSV oprawy OUR-125
- NOWOŚĆ Kosobudzka - sodowa i to od dłuższego czasu, jak się okazuje (oświetlają ją SGS-y 203).
- Insurekcji - wyleciały OURy, obecnie selenium
- Ołówkowa - na szczęście po staremu - cała prosta i długa ulica w rtęci :). Z tego co się orientuję wiszą OUR-125 i trochę trumienek. bez zmian
- Parowozowa - j.w., z tym że tu wyłącznie są OURy bez zmian
- Piwoniowa - po staremu, mieszanka OUR-125 i trumienek bez zmian
- Jabłoni, Dwusieczna, Łuczywo - po staremu, trumienki. Dwie pierwsze bez zmian, natomiast Łuczywo się usodowiło
- Na Przełaj i Tapetowa - po staremu, obie nadal oświetlone rtęcią. Z tym że na pierwszej przeważają trumny, w tym jedna z tubularnym WLSem, do tego kilka sztuk OUR-125; na drugiej wyłączność stanowią OUR-125 (rtęć tylko na odcinku od Przytulnej do Wadowickiej) bez zmian
- Łazanowicka - po staremu - trumny+OUR-125 bez zmian
- Widna - chyba j.w. bez zmian
- Parcelacyjna - po staremu, OUR-125 na słupach WZ. bez zmian
- Orchowiecka - wyleciały trumienki, teraz jest soda, ale nie wiem w czym
- Podgórna - trzy oprawy rtęciowe (trumny), zaraz od Mehoffera. bez zmian
- Mehoffera - po staremu - cały odcinek od Modlińskiej do Raciborskiej zasadniczo trumienkowy. Soda jest tylko w rejonie wjazdu z Modlińskiej i w miejscu połączenia nowego wiaduktu z jezdnią Mehoffera (przy Brzezińskiej). Wyleciały wszystkie stare oprawy - rtęciowe i garstka sodowych - na odcinku od Modlińskiej do torów kolejowych. Fragmentarycznie rtęciowy pozostał tylko odcinek za torami (do Raciborskiej), którego ciągłość przerywa jednak łącząca się z nim płynnie jezdnia wiaduktu oświetlona sodą. Nowe oświetlenie środkowego odc. Mehoffera stanowią oprawy LED na nowych, stalowych słupach (na ŻN została już tylko linia konsumencka).
- Przylesie i Czajki - cała rtęć wyleciała. Nie ma już bezkresnej Czajki oświetlonej dziesiątkami OURów na niskich WZ-ach. To samo Przylesie biegnąca przez las, jeszcze niedawno pięknie podświetlony rtęcią... obecnie soda w czymś nowoczesnym (edit: to ambary), nawet słupy wyleciały - teraz są stalowe.
- Poetów - po staremu, cała w OURach. Ją zostawią raczej, bo prawie połowa ulicy zostanie skasowana pod przedłużenie Światowida. Dopóki nie zacznie się budowa tej drogi, Poetów pewnie długo będzie oświetlona rtęcią. --- (brak aktualnych danych)
- Drożdżowa - po staremu, trumienki, ale wyrywkowo pojawiło się kilka nowych opraw, głównie tam gdzie stare ŻN zmienili na EPV bez zmian
- Dziatwy - po staremu, trumienki. --- (brak aktualnych danych)
- Uczniowska i Żywiczna - po staremu, trumienki i chyba kilka OURów (jak to na Białołęce ;) :) ) Wyleciał cały ciąg obydwu ulic, ale było to jeszcze pod koniec 2014. Teraz chyba ambary świecą, oczywiście sodowo...
- Drogowa (albo Połączona, pewności nie mam) - wyleciały trumny, obecnie wiszą chyba ambary
- Fortel - wyleciały OURy, obecnie soda, ale nie wiem w czym
- Srebrnogórska - po staremu, trumienki, tylko kilka sodowych opraw w rejonie skrzyżowania z Szałwiową Wyleciała rtęć, jest soda. Nie wiem tylko, czy dotyczy to całej ulicy, czy jedynie jej początkowego odcinka, ale dziś już raczej nie wymienia się ulic kawałkami...
- Sąsiedzka - zdaje się, że chyba nadal rtęciowa (OUR-125), ale nie jestem pewien na 100% Obecnie sodowa, wiszą chyba aluroad.
- Rozewska - po staremu, OUR-125 Obecnie wiszą oprawy sodowe, nie wiem tylko jaki typ.
- NOWOŚĆ Weteranów - po staremu, odcinek od Kątskiego do Kołacińskiej rtęciowy (raczej same trumienki, ewentualnie pojedyncze OUR-125), zaś od Kołacińskiej do końca lampy sodowe w oprawach OUSd, czyli też po staremu.
- Samowarowa i Lucynowska - po staremu, OUR-125 --- (brak aktualnych danych)

Oczywiście rtęć nadal jest też na małych przecznicach Modlińskiej - Tarasowa, Wartka (oba kawałki), Żubowiecka. Tych ulic raczej prędko nie ruszą, są zapomniane, jezdnie często znacznie pozarastane. bez zmian
oskard

Postprzez amisiek » 2 stycznia 2016, 22:15

Zaczynamy od Osowskiej, zaparkowałem przy Nasielskiej i idę w kierunku Szaserów
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szaserów nie fociłem, tam Luny straszą.
Osiedle przy Wspólnej Drodze
Obrazek
Wspólna Droga w kierunku torów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Witeku » 2 stycznia 2016, 22:30

Warszawa, okolice Instalatorów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witeku

Postprzez amisiek » 3 stycznia 2016, 11:01

Pozostałe fotki ze wczorajszej eskapady. Okolice Osowskiej, Pułtuska...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fotki z dedykacją dla Adama, który zresztą widział te oprawy na żywo, w akcji.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Whites86 » 3 stycznia 2016, 17:39

dzięki za dedykacje
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 4 stycznia 2016, 16:28

O, widzę, że zapowiadane fotorelacje z Grochowa i Gocławka rozpoczęły się na dobre :) Opiszę w takim razie miejscówki poszczególnych ujęć.
W pierwszym poście wszystko jest jasne i opisane - Nasielska i Wspólna Droga.
Natomiast w drugim kolejno pojawiają się zdjęcia z lokalizacyj:
- Serocka od Osowskiej na północ (można ją poznać po wymieszanych pod względem słupach ŻN-9 i -12)
- zbliżenie odcinka Serockiej (widać fragment na północ od Kiprów)
- Osowska od Lubartowskiej na wschód (ten odcinek chyba miał pastorały przed wojną i kilka lat po niej - widać, że stary odcinek ma nowsze słupy niż miał ten za Nasielską).
- Osowska na zachód od Serockiej
- j.w.
- Serocka od Osowskiej do Grochowskiej
- Narożnik Serockiej (z lewej) i Osowskiej (z prawej)
- Osowska od Dubieńskiej na zachód
- Osowska vis a vis wylotu Pułtuskiej
(dalej zbliżenia poszczególnych opraw)
- ostatnie zdjęcie - Osowska przy narożniku z Nasielską (widoczną w tle z prawej)

Witeku :arrow: Świetne znaleziska i wieści :!: Nie myślałem, że gdzieś w stolicy zachowała się jeszcze kompletna ORZ-4 :!: :). Jedna jest też na przejeździe przy Wólczyńskiej, do tego sprawna, ale chyba pierścień się nie zachował, z tego co pamiętam. A ten szpaler łyżek kojarzę z GSV - to chyba już za pętlą jest, tam gdzie kiedyś biegły tory kolei radomskiej.
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie