Nie przypominam sobie, żeby świeciły, z resztą w tamtym czasie raczej nie bywałem w tamtych okolicach.
Co do filmików, to był jeszcze taki, też z marca 1993 roku, gdzie widać całe Gliwice w tamtym czasie - aż do Pyskowic. Fajnie, że ktoś zadał sobie w tamtym czasie minimum trudu i sfotografował tamte rejony.
Mi bardziej podoba się ten filmik z 8.04.2000 roku, głównie ze względu na te SL w Mandarynce i też ze względu na fakt, że w tamtym czasie już często lubiłem pochodzić po mieście (oglądając świecidełka i lampki) i kojarzyłem mniej więcej co i gdzie się znajduje. Powiem szczerze, że z czasem uciekają z głowy niektóre fakty, a jednak fajnie jest mieć możliwość zobaczenia, jak to wszystko się zmieniało.
Swoją drogą - na tym filmiku z 2000 roku widać już, że na ul. Rybnickiej (tam w rejonie katedry i bliżej centrum) - stoją już słupy z duetami Strada + kula, na czarnych słupach. Nie wiedziałem, że zostały one postawione już tyle lat wstecz, myślałem że nieco później. Podejrzewam, że na wielu ulicach, na których znajdują się takie dutety, zostały one postawione też w podobnym okresie, przed 2000 rokiem. Niemniej taki trend utrzymywał się jeszcze przez kilka lat, bo przy remoncie ul. Kozielskiej w 2005 roku, także postawiono tam takie duety. Kule oczywiście w tym pomyśle zamontowano poprawnie, gdyż świeciły kloszem na dół (na chodnik), a nie w niebo

Takie same dutety znajdują się m.in wzdłuż ul. Andersa / Kościuszki.