P184H napisał(a):Luk - masz rację na ul. Kozielskiej postawiliśmy nowe słupy, krótko po modernizacji oświetlenia na ul. Andersa i nastała jasność.

To akurat ja napisałem

Remont ul. Kozielskiej trwał od jesieni 2004 do wiosny 2005 roku (zakończył się bodajże pod koniec kwietnia lub w maju 2005 roku).
Czyli teraz jest jasność, co do tego kwiatka - najwyraźniej źródła światła w tych oprawach nadal są sprawne. Tym sposobem, dzięki odłączeniu, kwiatek ten przetrwał modernizację z klasykami na wysięgnikach

Oby go nie usunęli, to już rzadki widok w centrum miasta. Swoją drogą, rozumiem że ten kwiatek stał kiedyś pomiędzy torowiskiem? Bo wg mnie bez sensu wydaje się być fakt, że część łyżek świeciłaby na zarastające teren drzewa i okna pobliskiego bloku

Fajnie byłoby zobaczyć jakieś zdjęcia tego miejsca, z tamtego czasu.
O istnieniu takich samych kwiatków na innych skrzyżowania wiem, ale są one już dawno usodowione. Takie same kwiaty można uświadczyć również w innych śląskich miastach.
Czy przed modernizacją na ul. Andersa znajdowały się też pojedyncze oprawy typu OUSF? Lub w ogóle czy jakieś OUSFy ostały się do tej dużej modernizacji?
(tak dla przypomnienia - OUSF to znana uliczna oprawa świetlówkowa z czterema lub trzema długimi świetlówkami 40W, powszechne w oświetleniu polskim lat 60-tych).