Edziu napisał(a):OUSF rządzi, ale wydaje mi się sadząc po słupie że był montowany np. w latach 70. A ta blacha na tym słupie obok co tomoze karmnik dla ptaków
![]()
![]()
Jest parę takich słów w naszym języku, które są w moim subiektywnym odczuciu źle używane.
PRzykłady:
1. Membrana
Stosuje się często membraMa. Jak jakas brama

Nie wiem, która forma jest poprawna, ale gardło mnie boli, jak słyszę tą Bramę MembraMę
2. deszcze będą padały w mazowieckiem, śląskiem, itd.
Oj, przecież będą padały w (jakim województwie?) -> mazowieckim, śląskim
Przecież nie pytamy się: w jakiem województwie, tylko w jakim województwie?, więc i odpowiedź powinna być zgodna z pytaniem
Co ciekawe, ta forma "-kiem" stosowana jest tylko przez prezenterów pogody, jest to wezwanie staropolskiej polszczyzny, ale dziwnie wybiórcze, odniesione tylko do pogody, więc śmieszne i sztuczne. bo albo wracamy w całości do form staropolskiej polszczyzny, albo wcale. Selektywny wybór jest śmieszny
3. Odnośnie tego zagadnienia uważam, że .................
Słowo odnośnie moze być użyte tylko z dodatkiem "do" bo odnosić się można tylko do czegoś, a nie odnosić czegoś (chyba, że coś komuś oddajemy, ale to już inna baja)
Czyli poprawnie powinno być: Odnośnie do tego zagadnienia uważam, że ....
Stosowanie tej formy bez słówka "do" to taki potworek myślowy, to słowo wytrych, majace zastąpić długi zwrot: "w związku z tym zagadnieniem uważam, że ...."
Skracamy to więc do tylko jednego słowa odnośnie i koniec na tym.
Można też, i byłoby lepiej, powiedzieć: odnosząc się do tego zagadnienia, uważam .....
Wówczas zgubienie owego "do" byłoby by juz katastrofą
Może mi się jeszcze coś skojarzy, to napiszę
A Wy piszcie, co o tym myślicie, jeśli macie ochotę, bo to dość dalekie tematy do naszego lightingowania

4. A, przeciez ten Karmik

Mówienie Karmnik byłoby poprawne, gdyby pochodziło od słowa karmnić

Tymczasem ptaki można karmić, o karmnieniu zaś nie słyszałem