Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez mateusz » 31 stycznia 2016, 18:46

Dokładnie tak jak piszecie - zima 2005/2006 była najcięższą jaką pamiętam... Oprócz tego, że pokrywa śnieżna na moich terenach utrzymywała się bez przerwy przez niemal trzy miesiące (przy ostatnich zimach to nie do pomyślenia...) to temperatury sięgnęły do -30... Dość intensywna była też zima 2009/10 i następna - 2010/11... Grudzień 2010 był wyjątkowo obfity w śnieg - leżał już od początku miesiąca. Poniżej moje zdjęcia z 11/12/2010- podobnie było z tego co pamiętam niemal do końca miesiąca.

Obrazek

Obrazek

Ja jakimś wielkim entuzjastą zimy nie jestem, właściwie najbardziej podoba mi się to subiektywne odczucie jasności po zapadnięciu zmroku - zwłaszcza po świeżych opadach ale już droga do roboty na 6:00 przy kilkunastu stopniach na minusie to nic przyjemnego.. Ciekawe czy w najbliższych latach doczekamy się takiej zimy jak chociażby 10 lat temu..
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Beton » 31 stycznia 2016, 20:50

Oby już nigdy za mojego życia takiej nie było. Dla mnie może być cały czas + 20 :P .
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2016, 20:53

Beton napisał(a):Oby już nigdy za mojego życia takiej nie było. Dla mnie może być cały czas + 20 :P .

dla mnie może być caly rok na minusie ;) oczywiście tak do -5 max ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Beton » 31 stycznia 2016, 20:54

Whites86 napisał(a):
Beton napisał(a):Oby już nigdy za mojego życia takiej nie było. Dla mnie może być cały czas + 20 :P .

Wtedy bym miał wreszcie solidny bodziec, żeby się wyprowadzić z tego kraju :P
Beton

Postprzez Whites86 » 31 stycznia 2016, 20:56

Beton napisał(a):
Whites86 napisał(a):

Wtedy bym miał wreszcie solidny bodziec, żeby się wyprowadzić z tego kraju :P

ja myslalem nad sprowadzeniem się do kraju gdzie temperatury w lecie nie sa wyższe jak 15st ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez toomm40 » 31 stycznia 2016, 21:13

co do pogody , to chyba najlepsza była by całoroczna wiosna, w moim przypadku mróz odpada ale upały też ;)
(natomiast dla mnie znakomitym i wystarczającym bodźcem do wyprowadzenia się z tego kraju są wyniki ostatnich wyborów i ich skrajnie negatywne skutki :evil: :x ) koniec off-topu
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 31 stycznia 2016, 21:39

mateusz napisał(a):Dokładnie tak jak piszecie - zima 2005/2006 była najcięższą jaką pamiętam... Oprócz tego, że pokrywa śnieżna na moich terenach utrzymywała się bez przerwy przez niemal trzy miesiące (przy ostatnoch zimach to nie do pomyślenia...) to temperatury sięgnęły do -30... Dość intensywna była też zima 2009/10 i następna - 2010/11... Gdudzień 2010 był wyjątkowo obfity w śnieg - leżał już od początku miesiąca. Poniżej moje zdjęcia z 11/12/2010- podobnie było z tego co pamiętam niemal do końca miesiąca.

To prawda, zimą 2010/11 też było sporo śniegu, ale głównie po stronie 2010 roku - w styczniu i lutym już odpuściło nieco i tylko od czasu do czasu sypało śniegiem, a w marcu było już ciepło. Wtedy sypać zaczęło około 25 listopada. Zima 2009/10 była bardziej śnieżna, głównie od 2. połowy grudnia do połowy marca, choć pamiętam, że w połowie października 2009 spadł pierwszy śnieg (a potem aż do grudnia odziwo było dość ciepło jak na jesień). Zima 2005/2006 była wyjątkowo śnieżna, jak byłem w Wiśle podczas ferii, to na stokach i po bokach górskich dróg śniegu leżało więcej niż metr (szło się w takim "wąwozie" między hałdami śniegu). W sumie obecna zima przypomina mi nieco tą z 2008/2009 - wtedy też pod koniec listopada 2008 roku był krótki epizod ze śniegiem (przynajmniej na śląsku) a potem w okolicy świąt zaśnieżyło i z przerwami niewielka ilość śniegu leżała do drugiej połowy lutego. Zobaczymy jak będzie w tym roku, ale jeżeli tamten śnieżny epizod z pierwszej połowy stycznia byłby jednym z nielicznych, to nie byłbym zawiedziony ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 1 lutego 2016, 00:00

Trzy ostatnie zimy są właśnie bardzo łągodne. Obecna była chyba najmroźniejsza od tych paru lat. Ale ze wczesnego dzieciństwa pamiętam, że zima 87/88 i 88/89 też były łagodne i niemal bez śniegu, który spadł może raz czy dwa. Z kolei zima 1995/96 była ostra i zamarzł Bałtyk. Nie cały rzecz jasna, ale w Kołobrzegu od brzegu można było dojść po zamarzniętym morzu do główki molo. I to nawet jeszcze w marcu. Nawet jak już się zrobiło ciepło, to gdzieniegdzie na plaży leżały niewielkie kupki topniejącego, brudnego lodu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 1 lutego 2016, 01:04

Zima 2011/12 była krótka, ale przez miesiąc (połowa stycznia - połowa lutego) też trzymały mrozy, sięgające prawie -40 stopni. Tak było przynajmniej na południu kraju. Z tym, że śniegu było wtedy niewiele.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Luk » 1 lutego 2016, 11:30

Whites86 napisał(a):ja myslalem nad sprowadzeniem się do kraju gdzie temperatury w lecie nie sa wyższe jak 15st ;)

Grenlandia czeka na Ciebie ;)
Średnia maksymalna temperatura w lipcu w najcieplejszych miejscowościach na tej wyspie wynosi 15 stopni, ale i tak najwyższe temperatury lekko przekraczają nawet 20 stopni :P

Oto jakie były temperatury w lipcu 2015 w miejscowości Kangerlussuaq (duń. Søndre Strømfjord) na Grenlandii
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang= ... 0&ndays=31

A jakie w styczniu 2015:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang= ... 0&ndays=31

Oczywiście wiadomo, że wszystkie miejscowości na Grenlandii leżą na wybrzeżach, ponieważ w głębi wyspy jest lądolód i tam nawet cały rok temperatura jest na minusie.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic