mateusz napisał(a):Mnie zaciekawił ten żyrandol z kloszami od plafonier... Ciekawe czy to seryjna produkcja czy czyjaś twórczość

To Polam Wieliczka typ 15.Z.089

Większość ośrodków z tego okresu miała podobne oświetlenie. W pokoju w którym mieszkałem w "Górniku" wisiał 4 ramienny żyrandol w kształcie swastyki

. A poniżej takie nietypowe zwisy, które wisiały w świetlicy z wizerunkiem Janosika. Pomieszczenie o miało ok. 5 m wysokości, a tych stalowych potrójnych opraw było tam 5 lub 6. Wielkiego szału nie robiły, bo świeciły głównie pod siebie. Na dodatek w większości tych tubek jak p0amiętam wkręcone były czerwone i niebieskie żarówki. Mimo to design tych żyrandoli ciekawy i bardzo mi się podobały. Na pewno lepiej świeciły niż te podobne do ORów ze sklejki, które zapewne dawniej wisiały w całej tej sali. Wtedy to dopiero musiał panować tam półmrok, gdyż miały znacznie krótsze zwisy i nawet żarówka 100 - 150W nie dałaby zbytnio rady, choć zapewne było ich więcej niż tych czarnych. Pamiętam, że na suficie było kilka nieużywanych wypustów oświetleniowych.

Cienie na ścianie nad sufitem z belek... Wygląda na to, że któryś z tych niby OR świecił, bo właśnie tam się mieściły. Ale możliwe, że cień ten dają żarówki, umieszczone pomiędzy belkami.