Lampy LED

Dyskusje na temat diod LED

Moderator: cukrownik

Re: Lampy LED

Postprzez matit1 » 12 lutego 2016, 11:47

Eee, zmyliły mnie pierwsze 3 fotki ale przy 4 nabrałem podejrzeń :)
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Luk » 13 lutego 2016, 12:32

Nasz były użytkownik "Watt" i tak by powiedział, że ta lampka LED jest do niczego, a jedynym jego argumentem byłoby to, że na opakowaniu jest napisane "made in PRC"...
Ale ja uważam, że ta lampa sfotografowana przez Jeda wydaje się być całkiem porządna. Wiadomo, jaki ma strumień świetlny? Bo nie mogę znaleźć oznaczenia "LM" na zdjęciu tego pudełka...
Ciekawe jest też to, że potrzebuje aż <2 sekund, żeby osiągnąć niemalże pełną moc.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez famabud » 13 lutego 2016, 12:36

Większość diod odpala z opóźnieniem z z powodu potrzeby naładowania kondensatorów w driverze.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez trojmiejski » 13 lutego 2016, 15:24

Zależnie też od konstrukcji drivera i zastosowanych kondensatorów to przy wyłączaniu niektóre lampy gasną natychmiast, a inne stopniowo trochę podobnie jak w zwykłej żarówce żarnik stygnie po odłączeniu zasilania.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Luk » 19 lutego 2016, 19:24

Kupiłem na próbę jednego LED-a z gwintem G4 12V.
Niestety, po włączeniu oprawy, lampa LED cały czas buczy.
Nie wiem czym może być to spowodowane. Podejrzewam, że może to wina zasilacza, chociaż on też jest na 12V. Może być to też wina krótszego gwinta (lampa halogenowa miała jednak nieco dłuższy gwint), przez co obecna lampka w oprawie, mimo że świeci, to jednak jej gwint nie dochodzi do końca.
A Wy co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez jacekk » 19 lutego 2016, 19:42

Luk napisał(a):Kupiłem na próbę jednego LED-a z gwintem G4 12V.
Niestety, po włączeniu oprawy, lampa LED cały czas buczy.
Nie wiem czym może być to spowodowane. Podejrzewam, że może to wina zasilacza, chociaż on też jest na 12V. Może być to też wina krótszego gwinta (lampa halogenowa miała jednak nieco dłuższy gwint), przez co obecna lampka w oprawie, mimo że świeci, to jednak jej gwint nie dochodzi do końca.
A Wy co o tym myślicie?

Pisałem o tym wcześniej, to bardzo częste zjawisko. Twój problem to zasilacz.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 19 lutego 2016, 20:56

Męczysz tylko trafo takim małym obciążeniem :roll: Zasilacz halogenowy nie prostuje napięcia, kup zasilacz do LED-ów (DC) i powinno być ok ;)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Elektroservice » 19 lutego 2016, 22:06

Transformator się nie męczy na małym obciążeniu przecież. Ale to i tak nie zmienia faktu, że nie nadaje się trafo od halogenów do zasilania ledów (no chyba, że to elektroniczny zasilacz dający na wyjściu prąd stały lub wyprostowany).
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Postprzez Luk » 19 lutego 2016, 22:44

Zaświeciłem drugą oprawę nad biurkiem, którą mam z przeciwległej strony. Jak się świeciły dwie oprawy na raz, to już nie buczała lampa LED z pierwszej oprawy ;) W dodatku sama lampka LED minimalnie jaśniej świeciła.
Dodam, że w tej drugiej oprawie nadal mam wsadzoną lampę halogenową.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez jacekk » 19 lutego 2016, 22:55

Elektroservice napisał(a):Transformator się nie męczy na małym obciążeniu przecież.

Własnie w tym problem że się męczy. Nie każdy, bo te lepsze moga poprawnie pracować nawet bez obciążenia ale sporo ma dopuszczalny zakres zaczynający się np. od 10W, a te można nawet w ten sposób uszkodzić bo czesto zamienniki diodowe mają mniejszą moc niż minimum podane przez producenta, a przy tym charakter obciążenia jest inny, żarówka to czysto oporowe obciążenie a dioda... już nie tak do końca ;) A ma to związek z tym na jakiej zasadzie taki elektroniczny transformator działa, czyli PWM. Czasem jest tak że aby utrzymać te 12V przy minimalnym obciążeniu przetwornica generuje bardzo wąskie impulsy i krótkim czasie trwania i dużym odstępie czasowym między nimi (wtedy słychać takie bzyczenie)

Czy to transformatorowi zaszkodzi czy nie jest jedną kwestią, dodatkowa to fakt że te impulsy mogą powodować że dioda będzie świeciła z efektem stroboskopowym, a czasem można i uszkodzić nawet diodę.

Więc czasem w sytuacji bzyczenia transformatora i wystąpienia efektu stroboskopowego pomaga zostawienie jednej żarówki halogenowej w instalacji. Mi się nie chce zmieniać transformatora bo musi być specyficznej budowy a to spory problem, więc założyłem 7 diodowych wkładek i zostawiłem jedną żarówkę halogenową która dostatecznie obciąża zasilacz. I nie bzyczy i nie miga jak było na 8 diodach.
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diody LED