Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Diody LED w oświetleniu ulicznym - to teraźniejszość

Postprzez qba » 21 lutego 2016, 18:43

OBp napisał(a):Chyba pierwszym miastem w Polsce, które kompleksowo podeszło do wymiany oświetlenia na LED, jest Szczecin. Praktycznie cała dzielnica Śródmieście (Śródmieście Północ, Śródmieście Zachód, Centrum, Niebuszewo-Bolinko, Stare Miasto, Łękno, Turzyn i część Drzetowa-Grabowa) została oświetlona przez ponad 5 tysięcy opraw PHILIPS LUMA LED oraz nieznane mi oprawy przewieszkowe. Barwa światła to mniej więcej 5000K. Ponad 1800 opraw sterowanych jest systemem CityTouch, który pozwala na wyłączanie i ściemnianie pojedynczych opraw oraz monitorowanie ich sprawności. Wyłoniona w przetargu firma Philips udzieliła aż 10letniej gwarancji. Miasto otrzymało dofinansowanie na to zadanie z programu "SOWA". Modernizacją nie zostały objęte: tereny osiedlowe dzielnicy Śródmieście nie zarządzane przez miasto, parki i skwery (głównie oprawy stylizowane i nowoczesne na sodę i MH), Deptak Bogusława (oprawy stylizowane) oraz stylizowane oprawy w niektórych miejscach Starego Miasta. Zdjęcia będą jak pogoda się polepszy ;)

To dość zaskakujące, gdyż Szczecin miał jeszcze parę lat temu chyba najbardziej zapuszczone oświetlenie w Polsce. Na głównych ulicach z liniami tramwajowymi można było spotkać łyżki 400W, często podczas modernizacji montowano wyczyszczone strady i kwadratówki OUS 400, choć wcale nierzadkie były przypadki opraw sodowych z LRFami ( choćby ul Kolumba), nietrudno było tez napotkać papierzaka, albo łychę z pierścieniem, a na ul Tkackiej jeszcze w 2005 świeciły UOSFy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez OBp » 21 lutego 2016, 19:00

qba, jeśli długo nie byłeś w Szczecinie to przyjedź, zmieniło się wszystko ;)
Oprócz opraw LEDowych zmienił się kolor słupów z charakterystycznego dla Szczecina żółtego na neutralny szary, oprawy z centrum (Sellenium i TrafficVision) przenoszone są na obszar nieobjęty wymianą, zastępując oprawy rtęciowe. Oprócz tego 4 czy 5 lat temu była przeprowadzona modernizacja na wielu ulicach miasta, kiedy montowano Sellenium i małe Malagi, która też wymiotła mnóstwo starych opraw. Rtęć oczywiście jeszcze została na osiedlach czy małych uliczkach Pogodna i Gumieniec, ale nie ma tego wiele. Niedługo pewnie wszystko zniknie, gdyż sodowych opraw zdemontowano z centrum kilka tysięcy. Ogólnie poprawił się ogólny stan oświetlenia :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez qba » 21 lutego 2016, 19:48

To że Sellenium pomontowali w wielu miejscach to akurat widziałem. Przemalowywanie słupów na szaro także dostrzegłem. Nawet MRy na Wałąch Chrobrego odmalowali. Niektóre Traffiki w Szczecinie mają ponad 20 lat, ciekawe czy i je ponownie montują?
qba

Postprzez OBp » 21 lutego 2016, 20:24

Te ponad 20letnie to były chyba na Trasie Nadodrzańskiej tylko, nie widziałem ich nigdzie zamontowanych (no chyba że je tak dobrze doczyścili ;) )
A no i były na Gdańskiej na kwiatach, i są dalej bo podczas przebudowy linii tramwajowej przeniesiono je na nowe słupy, i uzupełniono Selleniumami w wersji FG :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez qba » 22 lutego 2016, 03:53

OBp napisał(a):Te ponad 20letnie to były chyba na Trasie Nadodrzańskiej tylko, nie widziałem ich nigdzie zamontowanych (no chyba że je tak dobrze doczyścili ;) )
A no i były na Gdańskiej na kwiatach, i są dalej bo podczas przebudowy linii tramwajowej przeniesiono je na nowe słupy, i uzupełniono Selleniumami w wersji FG :)

To właśnie dziwne, że je z powrotem zamontowali na nowe słupy na Gdańskiej. Myślałem, że trafią tam oprawy LEDowe. Najstarsze Traffiki były właśnie na Gdańskiej i na Wałach Chrobrego. Pojawiły się tam w 1994r, podczas modernizacji kwiatów i obcinania ramion. Trochę też było w centrum, w okolicy placu Żołnierza, o ile pamiętam.
qba

Postprzez jacekk » 23 marca 2016, 17:28

W końcu się udało pstryknąc kilka zdjęć. Niestety nie miałem ze sobą ani statywu ani pilota więc fotki z ręki.

Ale takie światło i oświetlenie to ja rozumiem :D Nie mam fioletowego pojęcia co to za oprawy, ale świecą bardzo dobrze. Skrzyżowanie drogi 19 z 747 na wylocie Lublina. Fotki tylko delikatnie słodzą, naprawdę jest tam tak jasno.

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy mi się wydaje czy nie, ale chyba część diod jest odłączona. Może jakiś rodzaj redukcji mocy? We wszystkich oprawach wyglądało to identycznie.

Obrazek
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 23 marca 2016, 19:53

Fociłeś dziś? Świeciły wszystkie? :D Bo wczoraj pierwsza po prawo od strony Lublina ine świeciła :d
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 23 marca 2016, 20:51

JeD napisał(a):Fociłeś dziś? Świeciły wszystkie? :D Bo wczoraj pierwsza po prawo od strony Lublina ine świeciła :d

Tak, ta jedna nie działa, właśnie pod nią stałem, tyle że po przeciwnej stronie drogi w tym błotku ;) A fociłem... Dziś, parę minut po północy ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez kubaxxx » 25 marca 2016, 09:55

Niedawno wymienione oprawy ze starych OUR 250 ( około 20 szt.)na ledowe Philipsa.Po około dwóch miesiącach zauważyłem że dwie z nich zaczęły pulsować.Po kilku dniach pulsowania zdjęto je ze słupów,pewnie poszły na reklamację :) Ciekawe jak monterzy ZE zapatrują się na oprawy led.Kiedyś założyli stardę czy malagę i co najmniej cztery lata skokój :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Świeci to przyzwoicie
Obrazek
Obrazek
Obok ulicy przypadkiem zauważyłem plac oświetlony trzema oprawami led.I to o czym pisałem wyżej - na trzy jedna już miga.

świecą dwie
Obrazek
świecą trzy
Obrazek

z bliska
Obrazek
Obrazek

Whites86 napisał(a):nie ma czegoś takiego jak OUR 250, co tam wisiało wcześniej ?

Miałem na myśli Strady OUR-250
Ostatnio edytowano 25 marca 2016, 14:34 przez kubaxxx, łącznie edytowano 2 razy
kubaxxx

Postprzez Whites86 » 25 marca 2016, 13:22

nie ma czegoś takiego jak OUR 250, co tam wisiało wcześniej ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne