Największe kretynizmy oświetleniowe

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Największe kretynizmy oświetleniowe

Postprzez elektryk » 10 kwietnia 2008, 16:43

Najgorszym kretynizmem jest to że pod linią sadzone są te ozdobne małe drzewka. Drogowcy i elektrycy sami sobie robią krzywdę bo muszą je podcinać 8-)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Jasin » 13 kwietnia 2008, 09:06

Dzisiaj widziałem jeden z największych kretynizmów w moim życiu. Otóż na terenie domków jednorodzinnych w jednym ogródku stoi dosyć duże drzewo. A do drzewa idzie kabel z domu i idzie on prosto do wysięgnika przymocowanego na pniu drzewa :lol: Dodatkowo oprawę, która tam wisi [OUR125] w lecie na pewno zasłaniają liście, bo gałęzie zachodzą na tą oprawę.

Zdjęcia niestety nie mam, jestem w trakcie wymiany sprzętu którym robiłem zdjęcia. :(
Jasin

Zdjęcia: 6

Postprzez CDM » 13 kwietnia 2008, 11:46

Myślę, że na tym drzewie są ptasie gniazda i ta oprawa świeci im,żeby mogły trafić do dziupli :twisted:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez WLSP » 3 maja 2008, 14:32

Miejscowość Rożnowo (zachodniopomorskie), OURW 250-1i STRADA OUR 250, obie oprawy wyglądają na sprawne bo mają wkręcone źródła LRF 250W :!:.Ciekawe co taki zabieg miał na celu :?: Podniesienie strumienia świetlnego na tym skrzyżowaniu :mrgreen: :?: .Jest to skrzyżowanie drogi asfaltowej o małym znaczeniu komunikacyjnym z drogą gruntową utwardzoną szlaką.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
WLSP

Zdjęcia: 1

Postprzez cieszyn » 3 maja 2008, 15:34

przez WLSP 3 maja 2008, 15:32

Miejscowość Rożnowo (zachodniopomorskie), OURW 250-1i STRADA OUR 250, obie oprawy wyglądają na sprawne bo mają wkręcone źródła LRF 250W .Ciekawe co taki zabieg miał na celu Podniesienie strumienia świetlnego na tym skrzyżowaniu ......

Może różnie być.
A może OURW 250 skończyła swój żywot i ktoś podwiesił Stradę na zastępstwo?
A może faktycznie chodziło o podwyższenie strumienia światła w tym miejscu? (może na polecenie "kogoś ważnego") ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez swietlik » 3 maja 2008, 15:52

Może pod słup nie można podjechać koszem :?: :!: Zawiesili OUR-250 żeby można było wymienić w niej źródło z słupołazów.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez elektryk » 4 maja 2008, 07:22

Wiele takich rzeczy widziałem, np. na targowisku ORZ 7/2 nad ORZ 7/2 ;)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Paweł » 6 maja 2008, 21:12

No nieźle... :| :roll: Ale przynajmniej ciemno pod tą latarnią chyba nie jest ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Michal » 6 maja 2008, 21:33

Patrząc na zdjęcie podnośnikiem można podjechać pod oprawę OURW bez problemu.Prawdopodobnie albo chcieli rzeczywiście bardziej doświetlić tą krzyżówkę w taki ciekawy sposób ,albo oprawa OURW przestała świecić i monterzy z miejscwego posterunku energetycznego nie dysponowali koszem(czasem podnośnik w takie miejsce musi jechać kilkadziesiąt kilometrów),tylko słupołazami i zamontowali nową oprawę pod linią.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 7 maja 2008, 21:33

Michal napisał(a):Patrząc na zdjęcie podnośnikiem można podjechać pod oprawę OURW bez problemu.Prawdopodobnie albo chcieli rzeczywiście bardziej doświetlić tą krzyżówkę w taki ciekawy sposób ,albo oprawa OURW przestała świecić i monterzy z miejscwego posterunku energetycznego nie dysponowali koszem(czasem podnośnik w takie miejsce musi jechać kilkadziesiąt kilometrów),tylko słupołazami i zamontowali nową oprawę pod linią.

Czyli z lekka to jakoś odgadłem:

cieszyn napisał(a):Może różnie być.
A może OURW 250 skończyła swój żywot i ktoś podwiesił Stradę na zastępstwo?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne