Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez lumix26 » 3 maja 2016, 17:38

Beton napisał(a):To tam jest jakaś świetlówka de luxe? :)

z tego co pisał daylight tak można wnioskować ze ЛДЦ to deluxe,choć szczerze powiem różnica jest kolosalna zarówno jakość jak i barwa,tak na oko to bardziej podchodzi pod 5000-5500K niż 6500K
viewtopic.php?f=19&t=6337
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 3 maja 2016, 20:02

Powiem szczerze, że nie przypuszczałem, że te rury świecące w barwie na oko 5000K to rury de luxe. Tyle ich widziałem w różnych miejscach, a jakoś nie zwróciłem na to uwagi wcześniej ;) Czy te rury, które opisywano jako "Razno De Luxe" były wersją Super De luxe, czy zwykłą De Luxe, ale opisywaną wcześniej? Mam gdzieś takie rury, ale nie pamiętam teraz czy było na nich to oznaczenie czteroliterowe.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez daylight » 3 maja 2016, 20:19

Uwaga - ten przytoczony link to tylko tłumaczenie z moimi uwagami, czy źródło było poprawne - nie mam pojęcia.

Super de luxe dla daylighta sugeruje Ra rzędu 90. Nie sądzę, żeby takie lampy masowo powstawały w ZSRR lub świeżo po rozpadzie.

Obawiam się, że w przypadku Razno ЛДЦ lub "LD de luxe" to dopiero Ra rzędu 70+. Wszedłem ostatnio do pomieszczenia oświetlanego samymi ЛД i szczerze zwątpiłem w jakiekolwiek oddawanie barw. :shock: Współczesne 865 kawałek dalej to był odpoczynek dla oczu.

Niestety nie znalazłem dotychczas jakichkolwiek konkretnych wartości, dowodów w piśmie. Znów musimy oceniać Ra na łoko. :lol:
daylight

Postprzez Lampka » 3 maja 2016, 20:23

Niektóre rurki T5 sprowadzane przez Polamp Components jakieś 5 lat wstecz, świeciły na oko jeszcze gorzej od klasycznych radzieckich daylightów. Mam parę takich rurek - świecą na niebieskawo i można rzeczywiście poczuć się jak w kostnicy... Były to serie T5, później ich jakość znacznie się poprawiła.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez daylight » 3 maja 2016, 20:38

Czy na podstawie spektrogramu można sensownie wyznaczyć Ra świetlówki jednopasmowej? Można by porównać np ЛД, ЛДЦ, jedynkę Polam(p)u i współczesne 765. Pamiętam, że gdzieś na forum widziałem takie spektrogramy.

Nawiasem - ЛДЦ ma niższy (o ok. 21% dla lampy 40W) strumień świetlny od ЛД, co wskazywać może na zupełnie inny gatunek luminoforu a nie np na selekcję jakościową.
daylight

Postprzez toomm40 » 4 maja 2016, 22:03

odnalazłem dziś w piwnicy jakieś LDC Razno, świecą lepiej niż sino-zielone daylighty Polampu czy Razno

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 5 maja 2016, 15:20

to prawda bardzo przyjemną barwą świeci,czy barwa jest jak moja coś ok 5500K ?
niezłe cuda masz w tym domu :P
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Beton » 5 maja 2016, 15:21

Zaciekawiliście mnie tymi "Razno de luxe", moglibyście je odpalić i porównać oddawanie barw ze współczesnymi kijami 8xx?
Beton

Postprzez toomm40 » 5 maja 2016, 15:52

:arrow: lumix, trudno powiedzieć , ile to ma dokładnie Kelvinów, musiałbym porównać to np. z Osramem de luxe 5000 K, tylko gdzież on teraz jest schowany ... :roll:
ale ja kiedyś gdzieś już porównywałem Polampa dziennego z razno de luxe, nie wiem tylko w którym wątku tego szuakć, czy w 'moje źródła', czy w świetlówkach T12 , wieczorem poszukam, i jeśli znajdę to edytuje ten post, lub dam linka do właściwego wątku

:arrow: Beton-świecą na pewno lepiej , bo to po prostu widać od razu gołym okiem, ale trudno dokładnie określić "na oko " , co i jak .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Beton » 5 maja 2016, 16:09

toomm40 napisał(a)::arrow: lumix, trudno powiedzieć , ile to ma dokładnie Kelvinów, musiałbym porównać to np. z Osramem de luxe 5000 K, tylko gdzież on teraz jest schowany ... :roll:
ale ja kiedyś gdzieś już porównywałem Polampa dziennego z razno de luxe, nie wiem tylko w którym wątku tego szuakć, czy w 'moje źródła', czy w świetlówkach T12 , wieczorem poszukam, i jeśli znajdę to edytuje ten post, lub dam linka do właściwego wątku

:arrow: Beton-świecą na pewno lepiej , bo to po prostu widać od razu gołym okiem, ale trudno dokładnie określić "na oko " , co i jak .

A nie wystarczy test ręki pod źródłem i porównanie z kijem 8xx? Według mnie najlepsza metoda, po skórze najlepiej widać, jakie jest odwzorowanie barw ;).
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe