Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez lumix26 » 5 maja 2016, 18:46

Beton napisał(a):
toomm40 napisał(a)::arrow: lumix, trudno powiedzieć , ile to ma dokładnie Kelvinów, musiałbym porównać to np. z Osramem de luxe 5000 K, tylko gdzież on teraz jest schowany ... :roll:
ale ja kiedyś gdzieś już porównywałem Polampa dziennego z razno de luxe, nie wiem tylko w którym wątku tego szuakć, czy w 'moje źródła', czy w świetlówkach T12 , wieczorem poszukam, i jeśli znajdę to edytuje ten post, lub dam linka do właściwego wątku

:arrow: Beton-świecą na pewno lepiej , bo to po prostu widać od razu gołym okiem, ale trudno dokładnie określić "na oko " , co i jak .

A nie wystarczy test ręki pod źródłem i porównanie z kijem 8xx? Według mnie najlepsza metoda, po skórze najlepiej widać, jakie jest odwzorowanie barw ;).

takie małe porównanie
Razno świeci słabiej od T8 855,spektroskopem sprawdziłem i wygląda identycznie jak zwykłe Razno,to nie jest seria 8xx,nie mniej jednak świeci lepiej od naszych Polam,nie jest taka sina
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez toomm40 » 5 maja 2016, 19:18

Beton napisał(a):A nie wystarczy test ręki pod źródłem i porównanie z kijem 8xx? Według mnie najlepsza metoda, po skórze najlepiej widać, jakie jest odwzorowanie barw ;).

no można i tak próbować , a dla przykładu teraz ja wrzucam foty Polamp kontra osram 5000K de luxe

Obrazek
Obrazek
Obrazek

tu Piła 850 kontra ten sam Polamp

Obrazek
Obrazek

w porównaniu z podłym Elektroimpexem bułgarskiej produkcji. na zdjęciach nie widać tak dobrze różnicy , jak na żywo -wpierw Osram 5000K de luxe

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i druga rura Philips 5500K

Obrazek

porónanie z Elektroimpexem

Obrazek
Obrazek

i ostatnia to Razno Daylight De Luxe,mniemam,że 6500K

Obrazek
Obrazek

najlepiej wydaje się wypadać Osram na tle tych rur, może dlatego,że ma najcieplejszą barwę spośród nich
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 5 maja 2016, 23:09

Test na ręce może wyjść dwustanowo: prosektorium/może być. Najlepszy byłby test na wzorniku barw - wystarczy karta z katalogu farb czy coś...
daylight

Postprzez Beton » 5 maja 2016, 23:32

Dokładnie :) Fajne zdjęcia panowie, ale pod światło niewiele zobaczymy z odwzorowania barw. Tester kolorów, bądź np. kolorowe pudełko po soku byłoby dobrym próbnikiem.
Beton

Postprzez lumix26 » 7 maja 2016, 17:45

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Postprzez PKPENK » 7 maja 2016, 18:55

Dwie Piły:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez lumix26 » 8 maja 2016, 08:26

lumix26

Postprzez toomm40 » 8 maja 2016, 13:47

fajne są takie rurki z okienkami. mi się jakiś czas temu trafił karton Polampu i połowa z nich ma okienka w luminoforze przy elektrodach :P
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Lampka » 9 maja 2016, 23:05

PKPENK napisał(a):Dwie Piły:

Ta z listopada 2001 roku pochodzi z krótkiej serii, bez oznaczenia atestowego umieszczonego w górnej linijce. Już miesiąc później w górnej linice pojawiło się oznaczenie CE (zamiast na dole, obok symbolu fabryki), natomiast jeszcze we wrześniu w górnej linijce wpisywano oznaczenie B.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 9 maja 2016, 23:16

A ja mam pytanie związane z rurami T12 :)
A dokładniej to jedna z rur u mnie w mieszkaniu dziwnie się zachowuje, a to dziwne zachowanie polega na tym, że wewnątrz rury porusza się coś jakby spiralne wyładowanie, przebiega ono przez jakieś 2/3 długości rury, czasem przesuwa się na całą jej długość i w miejscach tego wyładowania luminofor świeci o wiele jaśniej niż na pozostałej części rury. Nie pomaga włączenie i wyłączenie zasilania ani wykręcenie zapłonnika, to zjawisko utrzymuje się cały czas i pojawiło się jakieś 3 tygodnie temu po nieco ponad miesiącu użytkowania świetlówki. Świetlówka to Lisma 20W Daylight nowa z zapasów magazynowych, przez półtorej miesiąca świeciła normalnie :roll:
Wie ktoś co jest nie tak z tą świetlówką ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe