Ja takie stateczniki spotkałem w jednej z opraw z kloszem, też właśnie z 1991 roku. Musiałbym poszukać z fotkach, jaki to typ oprawy, w każdym razie produkcja Polam Gostynin. Trochę się zdziwiłem, że nie siedziały tam standardowe FL4000, tylko te dławiki. Różnica byla taka, że wersje które widziałem, były fabrycznie pomalowane na biało. Oprawa pochodziła z marca 1991 roku, więc dławiki zapewne też z tego okresu.
ZSRR upadło dopiero w 1991 roku, więc trochę mylnym jest określanie, że produkty made in USSR to tylko lata 80-te i wcześniej. Rury Razno, jeszcze made in USSR, ale mające trzonki z wyżłobieniami wzdłuż ebonitów, to też już okolice 1990 - 1991 roku. Takie trzonki pojawiły się wtedy - wcześniej były tylko bez tych wyżłobień wzdłuż ebonitów.
Podejrzewam, że jeszcze przynajmniej do połowy lat 90-tych do Polski sprowadzano sporo produktów ze wschodu - zanim zaczął się import z Chin. Dostępne były one m.in w miejscach, gdzie obecnie sprzedawana jest głównie chińszczyzna, czyli bazary i sklepy ze wszystkim co się da. Dotyczyło to także swietlówek. Czasem spotykam całkiem sporo rur rosyjskiej produkcji już z lat 90-tych, np. rury marki Alinex i Svetex, wykonane z zupełnie innymi żarnikami niż dawniej, bez dopisku "USSR" w nadruku. Na niektórych była pisana data, np. mam kilka sztuk, na których jest napisane, że pochodzą one np. z 1992, 1993, 1994 roku. Widać, że przeobrażenie PRL w RP wcale nie oznaczało zakończenia importu i współpracy handlowej ze wschodem