Jeśli chcesz robić dobre zdjęcia (szczególnie nocne) to musisz się nauczyć obróbki RAW, w innym wypadku te foty będą co najwyżej przeciętne, czym innym jest focenie w dzień lub przy świetle żarówek a czym innym przy świetle lampy która mocno odbiega od widma ciała doskonale czarnego.
Brak dobrych programów ? no sorry ale tu to pojechałeś mocno

DPP, RawTherapee, UFRaw a z płatnych Ligtroom , PhotoShop (elements), Corel PaintShop Pro.
Uwierz mi, taki darmowy RT pod wieloma względami przewyższa Lightrooma, Canon daje razem z lustrzankami DPP który do podstawowej obróbki w zupełności wystarcza.
Brak miejsca ? pracujesz na i486 ze 120 MB dyskiem ? jeden raw z mojego lusterka to ~23MB z twojego będzie ponad połowę mniejszy, brak czasu ? a masz czas na użeranie się z WB w terenie ? Obróbka jednego rawa do publikacji na forum to max 1-2 minuty, a często nawet jest tak że wystarczy tylko podciągnąć kolory i kontrast bo sam program ustawił parametry dużo lepiej niż aparat, potem sobie profil zapisujesz i do kolejnych fotek tylko go wklejasz. Masz dużo plików do obróbki ? no to pakujesz w kolejkę do przetwarzania wpierw wklejając odpowiedni profil i idziesz robić coś innego.
Lepiej zrobić jedną dobrą fotkę niż 100 ciulowych, już dawno do tego doszedłem a niestety często tu na forum widzę po 20 fotek jednego obiektu z nieznacznie innej perspektywy, poruszonych, zaszumionych, niedoświetlonych lub przeswietlonych, z beznadziejną kompozycją, aż się odechciewa patrzeć czasami a głupim kompaktem można strzelić świetną fotkę tylko trzeba wiedzieć jak.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl