amisiek napisał(a):Liniowość jest OK tylko faktycznie ogniskowanie jakby siadało. Ogólnie dobry obraz masz. Zobacz czy naprawdę tam napięcie się zmienia (siódma nóżka na cokole kineskopu jeśli dobrze pamiętam, tam kilkaset woltów może być).
Obraz dobry, tylko chciałoby się trochę wyraźniej. Musi być żyleta i ani trochę mniej.

Od razu sprawdzałem, ale nic z tego. Napięcie zmienia się w założonych granicach, ale obraz na ekranie ani drgnie. A przecież nawet niewielka zmiana powinna powodować widoczne efekty. Posprawdzam później jeszcze podstawkę kineskopu, resztę napięć, mogę ewentualnie podstawić moduł MH na inny egzemplarz. A jeśli nie, to szukam kineskopu na podmianę. Zwykle szuka się nie tam gdzie powinno, a winny jest jakiś mało istotny z pozoru bzdet.

Myślałem już, czy to po prostu wzmacniacz wizji nie leci w kulki z pasmem, ale nie - po obrazie kontrolnym widać, że tor wizji wyciąga 4MHz.
amisiek napisał(a):edit - te telewizory miały jedną ciekawą własność - głowica ukf ZTG była bardzo wrażliwa na sygnały radarów wczesnego ostrzegania w zakresie metrowym. Potrafiły wywoływać modulację skrośną. Gdy z Modlina miał startować któryś z myśliwców na ćwiczenia, to tuż przedtem były bardzo charakterystyczne zakłócenia na ekranie telewizora. W Wyszogrodzie sygnał TV z Warszawy był dość słaby i takie zakłócenia bez problemu było widać. Dopiero niedawno poznałem źródło tych zakłóceń - radar P-18 znany u nas pod nazwą Laura. Bo P-14 (Doroty) już wtedy w okolicach Modlina nie rozstawiali.
W wywoływaniu modulacji skrośnej specjalizują się warikapy, ew. diody przełączające - to jeden z argumentów ich przeciwników. Głowice ZTG to w ogóle był niezły odlot. Któż o zdrowych zmysłach jeszcze w
1990 roku (kiedy standardem były już MOSFETy w głowicach) ładował tam tranzystory germanowe? Tak, wersja z minusem na masie (.02), a więc taka, która występuje m.in. w tym Neptunie ma na pokładzie po sztuce (zachodnich, ściąganych za dewizy) AF106 i AF139. Odmiana, która siedzi w Heliosie (również produkowanym praktycznie do lat 90) też. Dopiero Syriusz (1988) miał MOSFETy w głowicy i chyba wcześniej jakieś kolorowe Neptuny.
Żeby było zabawniej, mniej atrakcyjna w aplikacji wersja z plusem na masie (.01) występująca w Jowiszu (1979) jest w całości na tranzystorach krzemowych.
Ciekawsze pozycje z wykazu cen:
1980 - kineskop A31-310W - 1100zł, głowica ZTG 65.02 - 1300zł
1985 - kineskop A31-310W - 3950zł (cena zatwierdzona w '84), głowica ZTG 65.02 - 3100zł (cena zatwierdzona w '82), ścianka tylna - 2900zł (cena zatwierdzona w '83)
Jak widać chaos w odgórnie ustalanych cenach doprowadził do tego, że ścianka tylna obudowy kosztowała prawie tyle co głowica, będąca wraz z kineskopem najdroższymi podzespołami telewizora. O dziwo, zachodnie tranzystory i układy scalone nie wyróżniają się jakimiś specjalnie zawyżonymi cenami. Istnieje taka możliwość, że ładowanie importowanych tranzystorów germanowych do głowic ZTG najzwyczajniej w świecie było opłacalne.