Opuszczone budynki/fabryki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Opuszczone budynki/fabryki

Postprzez Beton » 5 czerwca 2016, 20:07

qba napisał(a):No właśnie, jak widać ten MR został postawiony w konkretnym miejscu i celu, zaś oba 12 ramienne pająki stoją jakby w krzakach i nie wiadomo, co miały oświetlać, ale w latach PRL zdarzało się dość dziwne i bezsensowne umieszczanie kwiatów.

Wiadomo, co miały oświetlać, tylko ten teren zarasta przez typowo polskie zaniedbanie w ciągu ostatnich lat. Kwiat łyżek oświetlał drogę obok pawilonu z pierwszych zdjęć, natomiast drugi kwiat OURW2250 oświetlał drogę do pawilonów w kształcie kopuły. To były dosyć spore targi kiedyś, więc teren musiał być dobrze oświetlony, a te oprawy na wysokich słupach takie oświetlenie zapewniały.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 5 czerwca 2016, 20:25

Beton napisał(a):
qba napisał(a):No właśnie, jak widać ten MR został postawiony w konkretnym miejscu i celu, zaś oba 12 ramienne pająki stoją jakby w krzakach i nie wiadomo, co miały oświetlać, ale w latach PRL zdarzało się dość dziwne i bezsensowne umieszczanie kwiatów.

Wiadomo, co miały oświetlać, tylko ten teren zarasta przez typowo polskie zaniedbanie w ciągu ostatnich lat. Kwiat łyżek oświetlał drogę obok pawilonu z pierwszych zdjęć, natomiast drugi kwiat OURW2250 oświetlał drogę do pawilonów w kształcie kopuły. To były dosyć spore targi kiedyś, więc teren musiał być dobrze oświetlony, a te oprawy na wysokich słupach takie oświetlenie zapewniały.
Rzeczywiście mocno pozarastało, a i te kwiaty zaniedbane. Zaś MR z OURW wygląda niemal jak nowy. Ciekawe w którym roku go postawili. A może dawniej na tym maszcie była oprawa - grzyb? To tylko takie moje przypuszczenia. Zaskakujące, że nikt na forum wcześniej nie dotarł do tego kwiata.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 5 czerwca 2016, 22:57

Beton napisał(a):Nie wiedziałem, że tuż obok wydarzyła się tragiczna w skutkach katastrofa budowlana w 2006 roku. Zdjęcie archiwalne z sieci:

Sam też nie wiedziałem, że ta hala była w tym miejscu. Pamiętam jak kiedyś było w mediach głośno o tej katastrofie, byłem wtedy na zimowisku. Dach zawalił się pod naporem śniegu, którego tamtej zimy było wyjątkowo dużo.
Może na tamtym terenie też ostały się jeszcze jakieś starocie, chociaż te hale raczej były nowsze.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Beton » 6 czerwca 2016, 21:03

Jeszcze dwa zdjęcia z ostatnio opisywanego terenu. Znalazłem kolejny kwiat łyżek, który poprzednio przeoczyłem, z tego względu, że nieźle zarósł ;).

Obrazek

Oraz MR z OURW2250 z trochę innej perspektywy.

Obrazek
Beton

Postprzez Utilizer » 9 czerwca 2016, 19:23

Opuszczony dworek - ostatnio siedziba ośrodka rehabilitacyjnego dla dzieci ;) Opuszczony dobre kilka lat temu, ale dobrze zachowany :)
Cały teren kiedyś park, aktualnie bardziej las oświetlony był starymi OCP 8-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Beton » 10 czerwca 2016, 16:29

Beton napisał(a):No to teraz ja i coś z Katowic. ;)

Obrazek

Obrazek

Żeby było zabawniej - przyjrzałem się tej rozdzielnicy, i jest.... czynna. Niestety od razu mówię, że z odpalania nic nie będzie, chyba, że ktoś jest odważny - miałem ostre spięcie z cieciem, które skończyło się awanturą u jego szefa. Nie zapuszczam się na razie na ten teren jest monitorowany i za pierwszym razem miałem szczęście, widocznie nie zwracał uwagi na monitory w tym momencie. Szkoda - z widocznego na zdjęciu czynnego przedłużacza wystarczyłoby podciągnąć prąd do odciętej instalacji ze świetlówkami obok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Beton

Postprzez wyolon » 10 czerwca 2016, 17:21

/
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2017, 22:32 przez wyolon, łącznie edytowano 1 raz
wyolon

Postprzez KaszeL » 10 czerwca 2016, 17:59

IMO termiki a nie czasówki.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez lumix26 » 19 czerwca 2016, 15:53

chciałem wstawić następną porcję zdjęć opuszczonych budynków ale nic z tego już nie będzie,miałem wpadkę dziś ze tak powiem ,robiąc foty złapała mnie ochrona ,spisali mnie ,sprawdzali samochód,potem cale zdarzenie na policji zgłosili,tak więc figuruje na liście ze tak powiem i nie będę ryzykować już
Wy też uważajcie jakby co ,bo potem może być niemiło
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Beton » 19 czerwca 2016, 16:05

lumix26 napisał(a):chciałem wstawić następną porcję zdjęć opuszczonych budynków ale nic z tego już nie będzie,miałem wpadkę dziś ze tak powiem ,robiąc foty złapała mnie ochrona ,spisali mnie ,sprawdzali samochód,potem cale zdarzenie na policji zgłosili,tak więc figuruje na liście ze tak powiem i nie będę ryzykować już
Wy też uważajcie jakby co ,bo potem może być niemiło

No i co za to Ci mogą zrobić? ;). Możesz śmiało wstawiać, mogą Ci nagwizdać, ewentualnie do naszego działu gdzie dostęp mają tylko forumowicze ;) . Mnie już ochrona łapała z 10 razy, pierwszy raz w 2004 roku, ostatni w tym :P
Beton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic