Nie twierdze, że OR jest ładny, bo nie jest. W tamtym okresie powstało wiele ładniejszych opraw, ale już lepszy beżowy kolor spłuczki od kibla, jak obleśny matowy szary, który do obrzydzenia jest wszędzie dookoła, nie tylko w oprawach oświetleniowych, ale i w sprzęcie AGD, meblach i budynkach.JeD napisał(a):Tiaaaa, ta finezja stylu OR'a a'la gniazdo os z zespołem downa i kolorystyka spłuczki od kibla, dodają mu kunsztu i smaku....Czyli w OR'ze mamy logike ''ma nie świecić i ma nie wyglądać''
Utilizer napisał(a):UWAGA Szary to obleśnyakurat mebli szarych za dużo nie ma bo modniejsze są białe czy wenge, ale na budynkach to jest najlepsze co mogło spotkać nas ostatnio. Lepiej malować na brzoskwiniowy czy różowy
![]()
FOX napisał(a):Wrzućcie na luz to tylko oprawy![]()
Biorąc pod uwagę że poprzednio w kuchni Jeda wisiała oprawa która bardziej przypominała jeden z artefaktów znalezionych na złomie w Starogardzie Gdańskim to obecna zmiana wyszła jak najbardziej na plus. Oprawa jak dla mnie nie jest ani ładna ani brzydka, nie jest to na pewno mój gust oświetleniowy, najważniejsze że właścicielom się podoba.
Natomiast jeżeli chodzi o dyskusję co jest lepsze desing oświetleniowy z PRL czy współczesny - jedno i drugie może być dobre pod warunkiem że oprawy nie zostały "przesłodzone" oraz są odpowiednio dobrane do miejsca w którym wiszą. Dawniej potrafili fajnie zestawić kilka różnych modeli opraw obok siebie np Plafoniery typu P do wspomnianych zwisów Zaosu z kulą/ stożkiem co dawało ciekawy efekt. W przypadku współczesnego oświetlenia najbardziej nie lubię przerostu formy nad treścią który występuje w sporej większości opraw sprzedawanych w marketach budowlanych mam tutaj na myśli takie konstrukcje jak plastikowy pseudo kryształ w oprawie ze szklaną podstawą zmieniającą kolory świecenia. Zawsze jak to widzę zastanawiam się jak bardzo trzeba mieć spaczony gust by takiego potworka montować w swoim salonie
qba napisał(a):FOX napisał(a):Wrzućcie na luz to tylko oprawy![]()
Biorąc pod uwagę że poprzednio w kuchni Jeda wisiała oprawa która bardziej przypominała jeden z artefaktów znalezionych na złomie w Starogardzie Gdańskim to obecna zmiana wyszła jak najbardziej na plus. Oprawa jak dla mnie nie jest ani ładna ani brzydka, nie jest to na pewno mój gust oświetleniowy, najważniejsze że właścicielom się podoba.
(...) tak Jedni nie lubią ledów, a inni uznają tylko grube świetlówki.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość