Od jakiegoś czasu myślę o zbudowaniu latarki szperacza w oparciu o HIDa ale o mocy w okolicy 70W-150W. Chińskie przetwornice '100W' mają realne 70-80W. Niby te o takich mocach mają na wyjściu AC choć czytałem też że tanizna z chin to tylko DC.
Problemem większym jest znalezienie źródła światła (palnika) o mocy w okolicy 100W do takiego zastosowania.
Szybkie rozpalanie, hot restrike, filtr UV (podwójna bańka) i mała szczelina między elektrodami. Do tego praca w dowolnym położeniu, parametry napięcia zasilania podobne do przetwornic HID (80-90V) oraz brak potrzeby wymuszenia chłodzenia (rozważałem zastosowanie używanej żarówki z jakiegoś projektora).
Na zagranicznych forach sugeruje się dość trudno dostępne i stosunkowo drogie żarówki Philips DL50 zwane 'Fatboy' o mocy 50W i dobrej trwałości przy przeciążaniu do 70W.
Po przeszukaniu katalogów producentów doszukałem się dwóch fajnych żarówek MH:
GE 48461 CSR125/SE/HR (Hot restrike - 4mm gap)
Philips MSR 125 HR 1CT/4 (Hot restrike - 4mm gap)
Niestety cena tych cudeniek to ok. 600zł.

Może szanowne grono specjalistów będzie w stanie zaproponować jakąś 'tańszą' alternatywę źródła światła do takiego zastosowania?

Czy chińskie przetwornice będą prawidłowo odpalać takie bardziej zwykłe 50-70W żarówki MH?
Może wystarczy upolować jakąś szczególną wersje żarówki z projektora i połączyć z przetwornicą? Przy odrobinie 'szczęścia' stosunkowo tania opcja tylko w przyszłości może być problem z żarówka zapasową.

A może takich żarówek w cenie do ok.70 zł po prostu nie ma?
Rozważę wszystkie pomysły