Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez OUSF » 5 lutego 2017, 20:21

Hej!
Nie wiecie może z kim się skontaktować w sprawie oświetlenia terenu PKP? Jak tak - to proszę o e-mail :)
OUSF

Postprzez toomm40 » 5 lutego 2017, 20:24

najlepiej z zarządcą terenu PKP :D
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez MRP200 » 5 lutego 2017, 20:29

Lampka napisał(a):Umiejętność konstruowania transformatorów i nawijania cewek jest tak naprawdę jedyna trudnością przy budowaniu wszelkich przetwornic na niskie napięcie - a także przy budowaniu tranzystorowych układów na 230V. Jak ten temat się ogarnie, to staje się to proste...

Na przestrzeni ostatniej dekady przewinąłem kilka transformatorów sieciowych małej mocy. I przyznam szczerze, za najlepsze do przewijania są te z rdzeniem spawanym, bo przy rozbiórce i ponownym montażu rdzenia nie muszę pindolić się kilkudziesięcioma kształtkami, które przy demontażu trzeba ponumerować (to ważne jeżeli transformator był wcześniej impregnowany) żeby to potem poskładać w całość a i tak zazwyczaj zostaje jedna albo dwie kształtki, których nie da się już upchnąć w okno rdzenia.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez OUSF » 6 lutego 2017, 12:40

toomm40 napisał(a):najlepiej z zarządcą terenu PKP :D

Ten dworzec Wisła Uzdrowisko? Oni nie mają e-maila :roll:
OUSF

Postprzez MRP200 » 6 lutego 2017, 14:16

Trzeba się do nich osobiście pofatygować. Pisania e-maili możesz sobie podarować, bo i tak nie odpiszą, w szczególności, jak masz zamiar pozyskać z tamtąd jakieś oprawy.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 6 lutego 2017, 17:48

MRP200 napisał(a):
Lampka napisał(a):Umiejętność konstruowania transformatorów i nawijania cewek jest tak naprawdę jedyna trudnością przy budowaniu wszelkich przetwornic na niskie napięcie - a także przy budowaniu tranzystorowych układów na 230V. Jak ten temat się ogarnie, to staje się to proste...

Na przestrzeni ostatniej dekady przewinąłem kilka transformatorów sieciowych małej mocy. I przyznam szczerze, za najlepsze do przewijania są te z rdzeniem spawanym, bo przy rozbiórce i ponownym montażu rdzenia nie muszę pindolić się kilkudziesięcioma kształtkami, które przy demontażu trzeba ponumerować (to ważne jeżeli transformator był wcześniej impregnowany) żeby to potem poskładać w całość a i tak zazwyczaj zostaje jedna albo dwie kształtki, których nie da się już upchnąć w okno rdzenia.

Własnie przydałby mi się w okolicy ktoś, kto zna się dobrze na przewijaniu dławików, transformatorów i cewek i mógłby mnie z tego poduczyć... Sam juz dawno noszę się z zamiarem zbudowania czegoś z wykorzystaniem elementów indukcyjnych (np. statecznik tranzystorowy dla świetlówek), ale własnie to nawijanie dławika i innych cewek jest tą przeszkodą, którą musiałbym opanować. A takich rzeczy najlepiej sie uczy w praktyce, pod okiem kogoś bardziej doświadczonego.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez OUSF » 6 lutego 2017, 18:00

a odpowiedzą na list w kopercie wysłany na adres dworca?
OUSF

Postprzez galad » 6 lutego 2017, 18:28

Jak już chcesz wysłać list to nadaj go jako polecony z potwierdzeniem odbioru. Tylko dobrze adresuj list bo inaczej do ciebie wróci, listonosz nie będzie przeszukiwał całego dworca aby dostarczyć list, prędzej go opisze adresat nieznany. Pewnie dworcami zajmuje się na śląsku oddział PKP Nieruchomości, a mieści się przy ulicy Dworcowej 3 w Katowicach, i tam możesz ew przesłać list.
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez OUSF » 6 lutego 2017, 18:31

Chciałem na taki adres:
Dworzec PKP - Wisła Uzdrowisko
Ul. 1 Maja 69
43-460 Wisła

A list polecony priorytetowy z potwierdzeniem odbioru.
OUSF

Postprzez Whites86 » 6 lutego 2017, 18:42

OUSF napisał(a):Chciałem na taki adres:
Dworzec PKP - Wisła Uzdrowisko
Ul. 1 Maja 69
43-460 Wisła

A list polecony priorytetowy z potwierdzeniem odbioru.

hmm może być to trudne w wykonaniu, jeszcze nie widziałem budynku który sam przyjmuje list i jeszcze podpisuje za siebie potwierdzenie odbioru , no chyba że PKP ma tak bardzo zaawansowane technicznie obiekty
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic