Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Postprzez Farel03 » 9 lutego 2017, 21:04

Kiedy została ta głupia zasada wprowadzona , a kiedy jedyne rury De Luxe zostały wycofane z produkcji ? Piły Cool White De Luxe były klepane tylko przez rok. Razno De Luxe - do upadku ZSRR (czyli też lata 90te).
A ta durna zasada to chyba dopiero rok 2006 ?

LUMILUXDELUXE napisał(a): T12 można sprzedać wyłącznie jako specjalistyczną (również w USA), ale owa SPECJALISTYCZNOŚĆ jest różnie pojmowana w różnych rejonach świata.

A tego , to nie słyszałem. Przecież w USA T12ki są nadal na porządku dziennym...
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Re: Świetlówki T12

Postprzez slaweklampy » 9 lutego 2017, 22:53

Świetłówki T12 de luxe zostały zastąpione w latach 90 przez trójpasmowe i wielopasmowe T8, które oprócz dobrego oddawania barw charakteryzowały się wyższą skutecznością świetlną. Jedna T8 58W zastępowała dwie stare T12 40W.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez famabud » 9 lutego 2017, 22:56

No co Ty nie powiesz. :>
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 11 lutego 2017, 20:13

Dyrektywa weszła ponoć w 2015 lub 2014 roku, odnośnie zakazu produkowania nowych rur T12. Choć w praktyce nadal tyle jest tego w obrocie, wystarczy przeszukać alegro czy olx, więc jak ktoś szuka to i znajdzie ;) Wiec to raczej nie kwestia przepisów - mówimy tutaj o latach od 1990 roku. Natomiast u nas w Europie na siłę wprowadzano T8 w barwach 8xx, ukrywając w wielkiej tajemnicy przed społeczeństwem, że wersję trójpasmową rur T12 także klepano jak i wersję T8.
To tak samo, jak było z tymi dziennymi SLami. Dzienne kompakty SL tak samo były produkowane w Polsce i to od początku, od 1992 roku! Natomiast w naszych rodzimych katalogach Philips nie raczył nigdy wspomnieć choćby o ich istnieniu. Wzmianki pojawiły się dopiero w okolicach 2000 roku i to tylko jako pryzmatyczne (mleczne i kuliste tak naprawdę też były, ale szły na eksport). Jedyne dzienne SL, jakie udało mi się pozyskać, przywiozłem z wakacji we Włoszech, gdzie było ich zatrzęsienie :P Daleki koniec Europy, a oczywiście made in Poland ;) Polskie SLe trafiały nawet do Australii, produkowane z trzonkiem B22d i na napięcie 240V, tak jak na rynek brytyjski.
Tak samo w pilskich zakładach klepano SL dla ościennych marek (m.in Mazda, Sylvania, Radium, Sunlux, Wotan i wiele innych). Wielu z tych marek u nas nawet w sklepach nie było.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez LUMILUXDELUXE » 12 lutego 2017, 11:07

Ale chyba nie było rur T12 w wersji Ra>80 w normalnej wersji. Były chyba rapidstart, no i pytanie czy bylo az tyle barw do wyboru. Śmiem wątpić
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Re:

Postprzez LUMILUXDELUXE » 12 lutego 2017, 14:03

Farel03 napisał(a):Kiedy została ta głupia zasada wprowadzona , a kiedy jedyne rury De Luxe zostały wycofane z produkcji ? Piły Cool White De Luxe były klepane tylko przez rok. Razno De Luxe - do upadku ZSRR (czyli też lata 90te).
A ta durna zasada to chyba dopiero rok 2006 ?

LUMILUXDELUXE napisał(a): T12 można sprzedać wyłącznie jako specjalistyczną (również w USA), ale owa SPECJALISTYCZNOŚĆ jest różnie pojmowana w różnych rejonach świata.

A tego , to nie słyszałem. Przecież w USA T12ki są nadal na porządku dziennym...

Jeżeli chodzi o Piły, widziałem faktycznie jedynie datowane na 1991. I chyba nie były zbyt udane. Moim zdaniem winny był różowy odcień. Pewnie Philips je odsprzedał, bo były wszędzie - w szkołach, szpitalach...a Polska bogata wtedy nie była. Jeżeli chodzi o USA, to u nich, podobnie jak w Europie T12 są wycofane, chyba od 2012. Podobnie jak stateczniki magnetyczne. Można jedynie produkować i sprzedawać wersję Rapid Start, uznaną za specjalistyczną. Natomiast w Australii chyba dalej T12 występuje. Sztuczne sterowanie rynkiem. Owszem, wycofanie jest efektem dyrektywy z 2006.
Mam pytanie do Toomma, ty chyba masz 20W/55 Philipsa, czy to jest 5500K i Ra>90?
LUMILUXDELUXE

Re: Re:

Postprzez toomm40 » 12 lutego 2017, 14:22

LUMILUXDELUXE napisał(a):Mam pytanie do Toomma, ty chyba masz 20W/55 Philipsa, czy to jest 5500K i Ra>90?

ano mam . wszystko na to wskazuje ,że tak jest , czyli 5500K i Ra 90. może nie > , obstawiam ,ze chociaż =90 ;)

Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez KaszeL » 12 lutego 2017, 14:37

Lampka napisał(a):Natomiast u nas w Europie na siłę wprowadzano T8 w barwach 8xx, ukrywając w wielkiej tajemnicy przed społeczeństwem, że wersję trójpasmową rur T12 także klepano jak i wersję T8.

Lampka, nie obraź się, ale czy Ty cierpisz na jakąś manię prześladowczą? Ukrywając w wielkiej tajemnicy? Skoro produkcja T8 była tańsza bo zużywała mniej surowców, a same rury miały lepsze właściwości, tj sprawność w lm/W i trwałość- to dlaczego nie mino by ich oferować zamiast tych starych? Dla większości konsumentów głównym wyznacznikiem wybieranego towaru jest cena :\ Jak producent samochodu wprowadza nowy model, to stary przestaje być produkowany tak po prostu i nie ma tu żadnej wielkiej tajemnicy ani spisku.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez OUSF » 12 lutego 2017, 14:43

KaszeL napisał(a):
Lampka napisał(a):Natomiast u nas w Europie na siłę wprowadzano T8 w barwach 8xx, ukrywając w wielkiej tajemnicy przed społeczeństwem, że wersję trójpasmową rur T12 także klepano jak i wersję T8.

Lampka, nie obraź się, ale czy Ty cierpisz na jakąś manię prześladowczą? Ukrywając w wielkiej tajemnicy? Skoro produkcja T8 była tańsza bo zużywała mniej surowców, a same rury miały lepsze właściwości, tj sprawność w lm/W i trwałość- to dlaczego nie mino by ich oferować zamiast tych starych? Dla większości konsumentów głównym wyznacznikiem wybieranego towaru jest cena :\ Jak producent samochodu wprowadza nowy model, to stary przestaje być produkowany tak po prostu i nie ma tu żadnej wielkiej tajemnicy ani spisku.

Może dlatego, że Kolega Bartek jest maniakiem T12???? ;)
Przynajmniej to jest MOJE zdanie.
OUSF

Postprzez toomm40 » 12 lutego 2017, 14:48

Dodam jeszcze ,że po prostu wszystko kiedyś przemija, a rynki światowe ewoluują .
Podobnie oprawy uliczne, znikają i przestają być produkowane dawne modele, mimo, że kiedyś spełniały swoją funkcję.były ciężkie, przysadziste, często siermiężne ...
Ja - w zasadzie - tez jestem maniakiem T12,ale co z tego ? Czy na zdaniu kilku maniaków można budować rzeczywistość ? No nie bardzo - widać to choćby w polityce :lol:
Czy wracają na tory lokomotywy węglowe, bo mają za sobą kilkuset maniaków na świecie ? No nie, bo to archaizm jest. Owszem, jest kilka modeli zabytkowych dla walorów turystycznych i koniec...
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe