LUMILUXDELUXE napisał(a):To teraz pytanie: widział ktoś kiedyś wersję L 8W/10 ? Made in Italy ? Były produkowane?
Lampka napisał(a):LUMILUXDELUXE napisał(a):To teraz pytanie: widział ktoś kiedyś wersję L 8W/10 ? Made in Italy ? Były produkowane?
Powiem szczerze, że jak długo żyję to nie widziałem nigdy dziennego Osrama miniaturowego (z Ra 70).
Lampka napisał(a): najpopularniejszą barwą miniaturowych Osramów była barwa Universal White, czyli 25, która moim zdaniem jest trochę przesadnym rozdrabnianiem się nad tymi barwami, bo nigdy nie widziałem większej różnicy między 25, a zwykłymi 640. Teraz chyba już tylko zwykłe 640 są robione, choć trzeba by sprawdzić na stronce.
Lampka napisał(a):LUMILUXDELUXE napisał(a):To teraz pytanie: widział ktoś kiedyś wersję L 8W/10 ? Made in Italy ? Były produkowane?
Powiem szczerze, że jak długo żyję to nie widziałem nigdy dziennego Osrama miniaturowego (z Ra 70). Wersje o wyższym Ra, np. 965 spotkałem i nawet mam jedną taką 8W, ale tych z podstawowej palety kolorów nie widziałem. Czy były robione w ogóle - trzeba by poszukać na południu Europy (np. Włochy) - mogło być jak z dziennymi SLami Philipsa, które tam były masowo instalowane i eksportowane, podobnie jak inne dzienne kompakty, a u nas nawet śladu po nich nie było.
Ogółem zauważyłem pewną wyraźną tendencję, zwłaszcza dawniej, że miniatury T5 produkowano / sprowadzano niemal wyłącznie w barwie ~4000K lub cieplejsze. Jeszcze w latach 2000-2003, zdobycie dziennej miniaturowej rurki było naprawdę trudne - w sklepach mogłeś kupić tylko i wyłącznie Osramy i Philipsy w barwie 640 (ewentualnie 840), ewentualne ich pokrewne warianty (np. Osram / 25). Wtedy dzienne świetlówki miniaturowe to były albo chińczyki (np. te FxT5/D z kompletów do opraw), albo stare Polamy, ostałe po dawnych czasach. Pamiętam jak wielkim zdziwieniem było dla mnie, gdy pierwszy raz spotkałem dziennego Philipsa TL-8W/765, wkręconego w ośrodku wczasowym w lampce nad łóżkiem i specjalnie podmieniłem go na inną 8kę, żeby go zdobycMam wrażenie, że dopiero potem dzienne T5 m.in także Philipsa, jakoś bardziej się spopularyzowały, obecnie można je dostać tak samo łatwo jak wersję CW, albo nawet łatwiej.
Osram to chyba w ogóle stawiał głównie na cieplejsze barwy. Nawet T8 i T12 z Osrama były bardzo rzadkie w dziennej barwie światła. Swego czasu, jeszcze z 13-15 lat temu, najpopularniejszą barwą miniaturowych Osramów była barwa Universal White, czyli 25, która moim zdaniem jest trochę przesadnym rozdrabnianiem się nad tymi barwami, bo nigdy nie widziałem większej różnicy między 25, a zwykłymi 640. Teraz chyba już tylko zwykłe 640 są robione, choć trzeba by sprawdzić na stronce.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości