Filip napisał(a):oskard napisał(a):Ja aż tak rozeznany w rzadkich oprawach nie jestem - to, co od dawna umiem rozpoznawać, to tylko OŻk, OBp, OBs, OBg, potem poznałem OŻb, OZż, OŻa, a reszta nadal jest mi praktycznie nieznana, zwłaszcza te, których nie używano do oświetlenia ulic. A na tym zdjęciu jest ewidentnie coś żarowego, widać że ma miskowaty kształt jak OBg i chyba krótszy od niej trzonek. Coś w kształcie ORZ-10, przynajmniej patrząc z boku. Ale nie mam pojęcia, co to
Zgadza się, zagadkowa oprawa jest przeznaczona do żarówek. Wymieniłeś 6 z 8 opraw zewnętrznych do oświetlenia ulic i innych terenów otwartych z czasów epoki minionej, jedna, której nie wyszczególniłeś ma swój wątek, a o istnieniu drugiej kiedyś wspominałem, ale nikomu nie udało się zdjąć jej fotografii.
lumix26 napisał(a):Filip napisał(a):Obecnie oprawa jest rozkręcona na czynniki pierwsze, wyczyszczona z uszkodzonych powłok lakierniczych oraz luźnej rdzy i niebawem zostanie polakierowana. Na jaki kolor ją pomalować
ten grafitowy kolor to oryginał ?
a jak nie to daj ciemny zielony kolor
OUSF napisał(a):@lumix
Ale jest coś takiego jak przejściówka E27-E40, a nasz kolekcjoner zapewne taką posiada
Filip napisał(a):Nie posiadam takiej przejściówki, ponieważ sądzę, że jeśli dana oprawa jest zaprojektowana do konkretnego źródła światła, to takim będzie obsadzona po renowacji.
OUSF napisał(a):Ale ja nie napidałem, że na stałe, może raz czy dwa sfotografować opawę z innym źródłem
OUSF napisał(a):To czekam. Powodzenia w renowacji![]()
P.S. A kiedy przedstawisz swoje OUSF'y 440?![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: TheUNITRA727 i 2 gości