Moderator: cukrownik
Elektroservice napisał(a):Płytka zasilacza w tej LEDówce zawiera parę rezystorków, mostek prostowniczy, kondensator elektrolityczny 2,2 uF 400V (pojemność OK - sprawdzono) oraz jeszcze jeden kondensator (nie wiem jakiego typu, podobne spotyka się w kompaktach) pomiar wykazuje okolice 2uF a na obudowie nie jest podana pojemność jest tylko napisane: CBB22 105J400U (lub V - niezbyt wyraźną czcionką to napisano). Zmierzyłem voltomierzem napięcie na wyjściu tej płytki i wynosi ono około 320V prądu stałego przy czym diody ledwo co się jarzą. Co jest grane? Po napięciu wnioskuję, że diody są połączone w szeregu (jest ich 10szt) i stąd takie napięcie, niemniej jednak dlaczego mimo tak wysokiego napięcia ledwo się jarzą? Gdyby wydajność prądowa była zbyt niska to moim zdaniem napięcie powinno mocno przysiąść
Elektroservice napisał(a): bo uszkodzenie było banalne - upalone (nie żartuję) jedno z doprowadzeń zasilania do płytki przetwornicy. Upaliło się przy samej płytce w miejscu lutowania (aż się lekko płytka zwęgliła przy tym).
Elektroservice napisał(a):żal to wyrzucać zwłaszcza, że ta lampka ma prawdziwą przetwornicę na pokładzie a nie mostek z układem RC.
Elektroservice napisał(a):Nie mam zdjęcia, ale mogę zrobić
Przetwornica z prawdziwego zdarzenia, na tej płytce jest m.in trafo, jakiś dławik itp itd.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości