Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Dyskusje na temat izolatorów, bezpieczników, rozdzielnic, urządzeń sterujących itp

Re: Winda korbowa do opuszczania opraw na przewieszkach

Postprzez Michal » 17 maja 2008, 22:12

Jeszcze chciałbym wrócić do wysokości zawieszenia tej oprawy.W dzisiejszych czasach gdyby zawiesić oprawę żarową np.o mocy 200W na wysokości 10m w śródmieściu to pewnie kwalifikowało by się to do wątku o kretynizmach,ponieważ światło z tej oprawy zginęło by napewno w mocno oświetlonych witrynach sklepowych czy reklamach.W czasach świetności tej windki takich "iluminacji " nie było i ta oprawa spełniała swoje zadanie,nawet zawieszona na takiej wysokości. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez neon44 » 17 maja 2008, 23:21

Michał zgadza się dlatego właśnie widziałbym w dzisiejszych czasach jakieś stare miasto oświetlone oprawami OBS, OBP czy OŻK i opuszczane za pomocą windek korbowych. Wystarczyłoby gdyby na przykład którąś z ulic Wrocławia tak oświetlić i już byłaby atrakcja, nawet możnaby zatrudnić latarnika który wymieniałby żarówki. Nie mówię tutaj o naszym cieszynku gdyż ten dostałby wtedy takiej ekstazy że odjechałby wraz z lampą do góry :mrgreen: ;)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 17 maja 2008, 23:36

I tego życzymy Cieszynowi :mrgreen:

Gratulacje ze znalezienia kolejnych śladów po windkach :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 18 maja 2008, 19:17

neon44 napisał(a):Michał zgadza się dlatego właśnie widziałbym w dzisiejszych czasach jakieś stare miasto oświetlone oprawami OBS, OBP czy OŻK i opuszczane za pomocą windek korbowych. Wystarczyłoby gdyby na przykład którąś z ulic Wrocławia tak oświetlić i już byłaby atrakcja, nawet możnaby zatrudnić latarnika który wymieniałby żarówki. Nie mówię tutaj o naszym cieszynku gdyż ten dostałby wtedy takiej ekstazy że odjechałby wraz z lampą do góry :mrgreen: ;)

Neon, lejesz miód na moje serce :mrgreen: :P

Tak - taki etat przyjmuję bez szemrania

Czy ja się doczekam, że któreś mądre miasto postawi na walory zabytkowego oświetlenia i zrobi taki projekt oświetlenia w starym stylu, w miare możliwości wiernie odwzorowanego, kurcze, zająłbym się czymś takim, serio
Gdyby tak jeszcze zrobić scenki typu wymiana lamp w latarniach poprzez ich opuszczenie i podniesienie, to by atrakcyjność wzrosła niepomiernie, ale dziś nikt o tym w tych miastach nie myśli, a prywatnie takiego projektu by się zrealizować nie dało :(
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 18 maja 2008, 19:18

Paweł napisał(a):I tego życzymy Cieszynowi :mrgreen:

Gratulacje ze znalezienia kolejnych śladów po windkach :)

>Paweł<
Dzięki :D
Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy, gdy znajduję nowe miasto na moją windkową listę :lol: :P 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez cieszyn » 18 maja 2008, 19:24

Michal napisał(a):
rtęciówka napisał(a):Tylko czy latarnia na żarówkę, zawieszona tak wysoko nie iluminowała tylko ściany :?: :shock:

Piękne zdjęcia :)

Ten fotomontaż jest po prostu GENIALNY :!: :!:Ta oprawa według mnie nie była zawieszona zbyt wysoko,ze zdięcia wynika,że wisiała ona na wysokości ok 10m i pewnie miała za zadanie oświetlenia większego fragmentu tej ulicy czy skweru ;)

Michał - dzięki!

W tej dyskusji nt. wysokości zawieszenia oprawy musze dodać dość trzeźwy głos, tzn. pomyślmy co by było, gdyby ta oprawa wisiała na lince długości 2 - 3 m.

No pierwszy lepszy wiatr rozbujał by ja tak tragicznie, że bimbała by się jak dzwon, albo lepiej, obijała by się wielokrotnie o ścianę, skutkiem czego oprawa i lampa by tego nie przeżyły :( (a skoro wisiała na rogu, to by uderzała o obie ściany budynku - masakra!)

Tak więc niezależnie od czasów (czy są poniżej neony reklam czy nie) taka oprawa musiała wisieć możliwie wysoko czyli jak najbliżej kółka na wysięgniku.
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 18 maja 2008, 23:11

neon44 napisał(a):Michał zgadza się dlatego właśnie widziałbym w dzisiejszych czasach jakieś stare miasto oświetlone oprawami OBS, OBP czy OŻK i opuszczane za pomocą windek korbowych. Wystarczyłoby gdyby na przykład którąś z ulic Wrocławia tak oświetlić i już byłaby atrakcja, nawet możnaby zatrudnić latarnika który wymieniałby żarówki. Nie mówię tutaj o naszym cieszynku gdyż ten dostałby wtedy takiej ekstazy że odjechałby wraz z lampą do góry :mrgreen: ;)

Też bym tak to widział,ale największy problem Neon jest w tym,że Ty byś to widział,ja bym to widział,Cieszyn,i pewnie pozostali forumowicze.Jednak większość niestety traktuje oprawy OBS,OBP czy OŻK jako paskudztwo czy jakieś ordynarne dzwony,a pozostałości windek jako złom wystający ze ścian nie wiadomo do czego i zachwycają się podróbami stylowych opraw z lampami sodowymi,które projektanci ćpają na nasze zabytkowe uliczki bez ładu i składu. ;)
Michal

Postprzez neon44 » 18 maja 2008, 23:23

Tak Michał zgadzam się z Tobą ale od czego jest to forum. Możemy zorganizować happening, przyjedzie prasa radio i TV. Może i bylibyśmy uznani za "oszołomów" ale wiesz w dzisiejszym świecie wyróżnianie się spośród tłumu jest Trendy
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 19 maja 2008, 22:22

Dziś cieszyn zrobił sobie prezent:

Świeże, jeszcze ciepłe i deszczowe fotki windki korbowej z Cieszyna:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak mi smutno wyglądał korpus tej biednej windki :( , że udekorowałem ją kwiatami. Prawda, że teraz lepiej wygląda??? :P :P 8-) :P

Ale mi wali, nie???

Obrazek

Obrazek

Na tej i poprzedniej fotce widać mechanizm zapadkowy, który stykał się z zębatką szpuli windkowej, dzięki czemu mechanizm utrzymywał oprawę w pozycji nieruchomej (tak naprawdę co innego spełniało to zadanie, ale co się będę rozpisywał, cieszyn wie, nie?)
Obrazek
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Michal » 19 maja 2008, 22:42

Ten pierwszy egzemplarz jest rzeczywiście dobrze zachowany.A swoją drogą to jestem pełen podziwu dla Cieszyna-żeby wyrwać pelargonie z kwietnika i przyozdobić nimi windkę...to jest prawdziwy pasjonat.
Michal

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny